PREVENCIJA JE NAJVAŽNIJA

Želite zdrave grudi? Ova je hrana lijek!

25.03.2013 u 08:37

Bionic
Reading

Donosimo vam pregled namirnica koje bi se svakako trebale naći na vašem jelovniku, jer dokazano pozitivno djeluju na zdravlje grudi

Problemi s grudima danas su, nažalost, vrlo česta pojava koja pogađa sve veći broj žena različite dobi. Neke žene tegobe osjećaju nekoliko dana uoči mjesečnice i to je najblaži oblik tegoba. Druge pak imaju kvržice koje u PMS-u postaju posebno osjetljive, a sve je više žene koje imaju fibrocistične dojke. S najviše se problema susreću žene koje imaju karcinom dojke, a i takvih je, nažalost, sve više. Važnu ulogu u zdravlju grudi ima hrana. Ako često jedete meso, jaja i mliječne proizvode ili pijete kavu i alkohol, izložene ste većem riziku za bolesti grudi. Ako želite učinite nešto same za sebe, možete uvesti promjene u prehrani. Donosimo vam pregled namirnica koje bi se svakako trebale naći na vašem jelovniku, jer dokazano pozitivno djeluju na zdravlje grudi.

Mahunarke
Slanutak, leća, grah, bob, grašak… Mahunarke dokazano blagotvorno djeluju na zdravlje ženskih grudi. Jedno je istraživanje pokazalo da žene u kulturama u kojima su mahunarke glavna prehrambena namirnica, imaju uravnotežene hormone i zdrave grudi u svakoj životnoj dobi. Mahunarke bitno olakšavaju napetost u grudima za vrijeme PMS-a, ali i samog menstrualnog ciklusa. Posebno se preporučuju ženama koje imaju fibrocističnu bolest dojki. Nastojte ih konzumirati barem dva puta tjedno, a bilo bi poželjno i češće.

Orašasti plodovi
Harvardski znanstvenici dokazali su da orašasti plodovi pridonose sprečavanju nastanka karcinoma dojke. I niz drugih istraživanja pokazalo je da su orašasti plodovi superhrana za zdravlje grudi. Orašasti plodovi poput badema, lješnjaka i oraha obiluju zdravim mastima, proteinima, kalcijem, cinkom te folatima koji su iznimno važni za zdravlje ženskih grudi. Možete ih konzumirati kao međuobroke odnosno zdrave grickalice ili, primjerice, za doručak i to tako da ih dodate u žitarice.

Cjelovite žitarice
Prehrana žene trebala bi se temeljiti većinski na cjelovitim žitaricama. Savjetuju to brojni poznati svjetski stručnjaci koji znaju da upravo takve vrste namirnica pridonose cjelokupnom zdravlju žene, a posebno zdravlju grudi te maternice i jajnika. Zob, raž, proso, smeđa riža, ječam, kvinoja… Ta super hrana obiluje zdravim sastojcima poput fitoestrogena koji dokazano blagotvorno djeluju na zdravlje grudi, a redovitim korištenjem mogu spriječiti i nastanak karcinoma dojke.

Kupusnjače
Kelj, kupus, koraba, brokula, cvjetača, repa, rotkivca, raštika… Ove namirnice pripadaju porodici kupusnjača i imaju važnu ulogu u očuvanju ženskog zdravlja. Sadržavaju brojne zdrave sastojke koji ženama jamče zdravlje grudi, ali i reproduktivnih organa. Ono zbog čega su najmoćnije je tvar sulforafan koja potiče tijelo na proizvodnju enzima, a koji pak uništavaju kancerogene tvari i slobodne radikale prije nego napadnu zdrave stanice. Kupusnjače sadržavaju i fitokemikalije koje dokazano sprečavaju rast tumorskih stanica u grudima koje reagiraju na estrogen. No oprez s kupusnjačama ako imate problema sa štitnom žlijezdom, odnosno hipotireozom.


Prehrana ima važnu ulogu u zdravlju grudi
Soja
Soja je namirnica koja obiluje fitoestrogenima, a oni dokazano osiguravaju zdravlje grudi. Primjerice, istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da fitoestrogeni u soji imaju zaštitni učinak protiv pojave tumora dojke. Ta, ali i brojna druga istraživanja dokazala su da se karcinom dojke rjeđe pojavljuje kod žena koje redovito konzumiraju soju. Kako bi se iskoristio njezin puni potencijal, potrebno ju je konzumirati redovito, barem svaki drugi dan. Jednako dobar učinak daje i fermentirana soja.

Lan
Za žene lan je bez ikakve sumnje supernamirnica. Istraživanja pokazuju da žene s visokim razinama estrogena (posebno u odnosu na progesteron) imaju povećan rizik od raka dojke. Kako ne biste morale uzimati hormone da spriječite ili pak liječite određene probleme, odaberite prirodniju i zdraviju alternativu – lan. Ta magična namirnica štiti tkivo dojki i pridonosi stvaranju ravnoteže hormona. Sjemenke lana treba konzumirati svaki dan, a ako imate izbora, onda se radije odlučite za zlatni lan koji sadržava više zdravih sastojaka. Lan možete konzumirati tako da ga dodajete obrocima.

Ricinusovo ulje
Ricinusovo iznimno je ljekovito, i to ponajviše zahvaljujući ricinoleičnoj kiselini koju sadržava. Liječi mnogo toga, ali malo je poznato da pridonosi borbi protiv raznih problema s grudima. Neki ga konzumiraju oralno, ali zbog gorka okusa, ne može ga podnijeti svatko. Sasvim dobro djeluje i kao oblog koji sami možete prirediti. Na čistu gazu nakapajte ulje, a potom gazu prislonite na grudi. Potom ih omotajte toplim ručnikom i ostavite da stoji sat vremena. Ako vas grudi bole često i jako, obloge stavljajte četiri puta tjedno, minimalno u trajanju mjesec dana.