GM-OV SRAMOTAN PROPUST

Zbog uštede od 3 kune po automobilu poginulo 13 ljudi

04.04.2014 u 13:38

Bionic
Reading

Kada je koncem godine Marry Barra preuzimala čelnu poziciju u GM-u kao prva žena na čelu najvećeg američkog proizvođača automobila, vjerojatno nije ni sanjala što će je dočekati svega nekoliko mjeseci kasnije

A to je jedno od najsramotnijih povlačenja u povijesti General Motorsa. Američki gigant koji juriša na mjesto najvećeg proizvođača automobila na svijetu u procesu je servisne akcije na dva milijuna vozila zbog manjkavog sklopa za paljenje koji može uzrokovati gašenje motora u vožnji.

Ljudski je griješiti i servisne akcije nisu ništa neuobičajeno, ono što je nedopustivo jest činjenica da je GM za ovaj problem znao još od 2001. te da su nakon četiri godine analiziranja zaključili da je trošak zamjene lošeg sklopa od 57 centi po automobilu previsok. U međuvremenu je zbog tog propusta poginulo najmanje 13 ljudi.

Da apsurd bude veći, zbog GM-ova bankrota u 2009., novi GM nije odgovoran za svoje propuste iz ranijeg razdoblja pa žrtve kriminalnog nemara najvjerojatnije neće dobiti ni dolara odštete.

Koliko je sramotna čitava situacija s one strane Atlantika, možda je najbolje uobličio Jon Stewart iz Daily Showa.

Pogledajte.