'SUMRAK, PRAVA LJUBAV I VI'

Zbog čega cure padaju na mračne junake?

23.04.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Saga 'Sumrak' osvojila je svijet, kao i Edward Cullen i Jacob Black, mračni junaci koji su ispod te opasne vanjštine zapravo brižni, strastveni i nježni

'Sumrak, prava ljubav i vi' (Lumen izdavaštvo, 2013), autorice Louise Deacon, izuzetno je zanimljiv vodič koji se temelji na iskustvu svijeta opisanog u 'Sumraku' i efektu koji taj svijet ostavlja na pripadnice ljepšeg spola. Ova nas knjiga upoznaje sa zamkama na koje često nailazimo te nas uči kako ih izbjeći i upoznati svoju pravu ljubav. Sve to pisano je iznimno pristupačnim, duhovitim i inteligentnim stilom, tako da je doista primjeren široj čitateljskoj publici. Autorica ovog priručnika Louise Deacon ovlaštena je klinička psihologinja s 21-godišnjim iskustvom u pomaganju ljudima s njihovim osobnim problemima. Stručnjakinja je za područje veza i seksualnog zdravlja te velik broj njezinih klijenata čine mladi ljudi koji se suočavaju s problemima u ljubavnom životu.

Autorica na zanimljiv način analizira zbog čega su curama toliko privlačni tzv. mračni junaci.

Opasan junak koji je iznutra zapravo sjajan priziva naše najdublje nagone. Psihološka su istraživanja pokazala da je muškarce moguće podijeliti na dva osnovna tipa prema načinu na koji se udvaraju. Prvi tip je takozvani 'loš momak'. On raspolaže dominantnim govorom tijela – ima ponosit, uspravan stav, ljude gleda ravno u oči, rijetko se smiješi i zna biti buntovan. Sklon je riziku, hrabar je i agresivan. Nije ga strah sukoba. Natjecateljski je tip. 'Bad boy' nije tip muškarca koji se želi 'skrasiti'. Nerado se veže uz samo jednu ženu. Veća je vjerojatnost da će očijukati s svima. Od njega se ne može očekivati da će jednog dana uzdržavati svoju djecu.

Drugi osnovni tip muškarca je tzv. 'dobrica'. Ovaj tip muškarca idealan je za stabilnu vezu. Idealan je materijal za supruga i oca. Radišan je, osjećajan i drag. Nije agresivan i ne riskira. Više voli surađivati nego dominirati. Ne gleda druge žene, vjeran je i odan. Bit će uz svoju bolju polovicu i brinut će se o djeci.
Ova dva tipa, smatra Deacon, postoje među nama tisuće godina. 'Programirane' smo da reagiramo na dvije osnovne strategije udvaranja. Loš dečko je uzbudljiv i privlačan, ali također želimo i nekoga tko je je pristojan.

Uspješni spisatelji se upravo poigravaju tim proturječjem – u ljubavnoj fikciji možemo imati obojicu. Namjerno oblikuju lik klasičnog mračnog junaka: lošeg i dobrog dečka u jednoj osobi, kompliciranog, opasnog muškarca koji je iznutra zapravo brižan, nježan i vjeran životni partner. Stephenie Meyer, autorica sage 'Sumrak', bez sumnje zna kako zaintrigirati žensko srce. Stvorila je romantične junake koji su spoj svega što priželjkujemo. Oni su savršena mješavina. Privlači nas dominantan, buntovan, moćan, nepredvidljiv, složen muškarac, kao i onaj koji je brižan, osjećajan i vjeran. Edward i Jacob imaju obje strane, što nas čini zadovoljnima!

Edward Cullen i Jacob Black nude ljubav o kojoj svi mi sanjamo! Vječna je, duboka i bezuvjetna. Neodoljiva je za pripadnice ženskoga spola u 21. stoljeću jer u današnjem svijetu čeznemo za ljubavlju više no ikad prije.