UŽIVAJTE U JESENI

Zašto trebamo dobro iskoristiti sezonu kestena

05.11.2013 u 14:18

Bionic
Reading

Ako treba izdvojiti neki poseban plod kao jesenski, onda je to svakako kesten. Nekada su se pekli ili kuhali, a danas su nezaobilazni dio najboljih delicija i slastica

Castanea sativa je vrsta pitomog, jestivog kestena, a u jednom plodu ima otprilike 53 posto vode, bjelančevina i ugljikohidrata, dok mu je glavni sastojak škrob. Nega je čak 44 posto. Također je bogat kalcijem, kalijem, magnezijem, sumporom, klorom, željezom, bakrom i mangnom, a sadrži i fosfor te većinu vitamina B skupine.

Domovina kestena je Kina, no pečenje kestena na ulicama bilježilo se i u starom Rimu. Danas kestene koristimo u mnogobrojnim ukusnim receptima, od kolača do mesnih jela. Jedan od zgodnih primjera je piletina u umaku od kestena

Inače, pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu koji sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Kesten se može, zbog visokog sadržaja škroba, usitniti u brašno te miješati s bijelim ili integralnim brašnom pšenice za pravljenje kruha, tjestenine, kolača ili, primjerice, njoka.

Kada kupujete kestene, obratite pažnju da su cijeli i da na kori nema rupica, a ne bi smjeli biti ni vlažni. Ako ste gurmani, potražite prugaste marune, vrijedni su truda i cijene. Imate li ih gdje pospremiti, mogu izdržati i do dva mjeseca, no prije ih obavezno pažljivo proberite.