MALA PAUZA

Zašto nije dobro prati zube odmah nakon jela?

07.11.2013 u 14:03

Bionic
Reading

Spadate li u skupinu ljudi koji odmah nakon jela trče po četkicu i peru zube, vrijeme je da to prestanete raditi jer, suprotno uvriježenom mišljenju, tako vam zubi neće biti ljepši, dapače kombinacija četkice i kiseline iz netom pojedene hrane može vam uništiti caklinu

Naime studije pokazuju kako hrana, odnosno kiselost iz hrane snižava uobičajenu kiselost usta koja iznosi pH sedam. Nakon konzumiranja hrane, pa čak i nakon ispijanja dijetetskih gaziranih pića ili čaše vina, pH pada na otprilike dva. Osim toga, kiselina oslabljuje zub i dok ga tako izloženog četkate možete oštetiti caklinu.

Stomatolog Jeffrey M.Cole, predsjednik Academy of General Dentistry, upozorava kako bi zube trebalo prati tek oko pola sata nakon jela, jer u tom periodu prirodna slina iz usta neutralizira kiselost i šećer iz hrane.


U međuvremenu, ako baš želite isprati usta, najbolje je to učiniti običnom vodom ili antibakterijskom tekućinom za ispiranje usta, što će pomoći balansiranju pH vrijednosti.

Zanimljivo je da žvakanje sira pomaže u smanjenju bakterijskog plaka na zubima. Cole objašnjava da žvakanje pospješuje rad žlijezda slinovnica, a proteini iz sline stvaraju prirodni štit od kemikalija.

Za lijepe i bijele zube također biste trebali izbjegavati gazirana pića, kavu, alkohol, slatkiše i zaslađene sokove.