MIRISNI PUPOLJCI SRPANJSKI

Zašto nas neki parfemi uzbuđuju, a drugi rastužuju?

13.07.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Miris peperminta vježbanje čini manje napornim, miris čokolade olakšava učenje, dok citrusni mirisi uzbuđuju žene, muškarci se pale na miris krafni i bućnice(?!)

Odavno je poznato da pojedini mirisi mogu potaknuti potisnuta sjećanja bolje od same hipnoze. Ljude koji su čitav život vjerni samo jednom parfemu na kraju počnemo poistovjećivati s tim mirisom. S vremenom je teško odvojiti osobu od parfema jer je postao njihov zaštitni znak. Drugim riječima, ako određeni parfem povezujemo sa zločestom osobom, može doći do podsvjesnog 'mirisnog transfera' pa ćemo negativno reagirati na svakoga tko nosi isti parfem poput rečene 'zlice'.

No mirisi imaju i pozitivnu snagu koju možemo okrenuti u svoju korist. Istraživanja na njujorškom institutu Sense of Smell pokazala su da pojedini mirisi pospješuju specifične aktivnosti. Različite grupe vježbača izvodili su iste vježbe i udisali različite mirise kojih nisu bili ni svjesni. Samo oni koji su bili izloženi osvježavajućim notama peperminta vježbanje nisu doživjeli iscrpljujućim, frustrirajućim i napornim. Kasnija su istraživanja potvrdila da miris peperminta pozitivno utječe na raspoloženje, što je sjajna vijest za sve koji su svoju depresiju mislili liječiti tabletama.

Iako se još ne zna zašto je tome točno tako, zna se da miris čokolade pozitivno utječe na pamćenje i olakšava učenje, što je informacija koja bi trebala biti od pomoći svim studentima i đacima.

Mirisi koji seksualno uzbuđuju žene i izluđuju muškarce dijametralno su suprotni. Žene se pale na nježne mirise poput dječjeg pudera, osvježavajućeg krastavca, reskih citrusa i likvoricije. Nešto su neočekivanije spoznaje o mirisima koji djeluju razbuđujuće na seksualni nagon muškaraca. Njih izluđuju topli mirisi pite od buće, nježne lavande i slatkih krafni.

Na vama je da odlučite, hoćete li se početi više zadržavati u kuhinji ili ćete odjuriti u parfumeriju po novu dozu uzbuđenja?