SLATKI LOPOVI

Zašto nam psi kradu stvari?

03.04.2015 u 11:13

Bionic
Reading

Ako smo na nešto navikli, onda je to prizor psa koji ima neku našu stvar u ustima. Iako je ljubimac s čarapom u ustima sladak, ako je takvo ponašanje uobičajeno, vjerojatno je vrijeme za nove odgojne metode

Slatki pas koji u ustima nosi papuču ili čarapu nije neobična scena, no mogla bi biti znak budućih problema, piše Vet Street

Ako vaš pas kronično krade predmete po kući kako bi ih sakrio ili grizao, vjerojatno imate problem i trebali biste ga ispraviti. Naime vrlo je malen korak od papuče na podu do obroka na štednjaku.

Osim što je loše ponašanje izvor stresa vlasniku, može biti opasan i za zdravlje ljubimca. Neke pasmine su sklonije krađi, poput zlatnih retrivera, jorkširskih terijera i nekih vrsta španijela.


Zašto psi to rade?

Kad pas nešto ukrade, to može značiti nekoliko stvari – ili jednostavno želi taj predmet za sebe, ili pokušava zadobiti vašu pažnju. Pas će znati točno koju stvar treba uzeti upravo kad ga gledate, ako želi da se igrate s njim.

Psi mogu željeti nešto za igru što vjerojatno znači da će taj predmet završiti izgrižen, ili uzimaju nešto jer znaju kako će tako skrenuti pozornost na sebe. Najčešći predmeti koji će psu završiti u ustima su obuća, čarape i dječje igračke.

U slučaju da vam ljubimac krade hranu, to može jednostavno značiti da je gladan. Važno je zapamtiti kako psi ne znaju da kradu.

Što učiniti?

Najbolje je psa naučiti koje su njegove igračke, no dok ga uvježbavate, pametno je držati rublje, dječje igračke i obuću izvan njegovog dohvata. Još je važnije paziti da vam pas ne proguta nešto što ne bi smio jer to može dovesti do ozbiljnih problema.

Morate također paziti da ne ostavljate hranu prije i poslije obroka ondje gdje pas može do nje.

U slučaju da imate psa koji često krade, posavjetujte se s veterinarom u vezi hrane koju inače kupujete za njega jer je moguće kako vam ljubimac ne dobiva ono što mu treba. Nemojte ganjati psa kad vam nešto ukrade jer je to možda ono što on želi pa to doživljava kao nagradu. Loše ponašanje se nikad ne smije nagrađivati.