ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Zašto je tišina najbolja za vaše dijete?

05.12.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Može vam se činiti primamljivo to da stavite dijete ispred televizora ili mu pustite tihu glazbu da ga smiri, ali neurolozi se boje da bi mu to moglo izazvati trajna oštećenja. Konstantna buka niskog intenziteta može naškoditi formiranju novih krvnih žila u mozgu bebe

Stalna buka može imati dugoročan utjecaj na razvoj djetetova mozga, tvrdi se u novom istraživanju čiji autori upozoravaju da je čak i relativno tih zvuk - poput televizije ili pozadinske buke stroja za pranje rublja - može uzrokovati štetu ako je dijete tome izloženo dulje od nekoliko sati, piše MailOnline.

Neurolog Jaime Grutzendler misli da to može utjecati na razvoj beba i djece mlađe od dvije godine objašnjavajući da konstantna buka, koja traje više od deset sati dnevno, može zaustaviti formiranje krvnih žila u mozgu bebe

Dugoročni učinci mogu uključivati povećanu osjetljivost na bolesti poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i ubrzanog starenja.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Yale izložilo je mlade miševe niskoj razini buke deset sati dnevno u trajanju od deset dana. Otkrili su da je takva zvučna stimulacija smanjila broj formiranih krvnih žila za 10 do 15 posto, što znatno smanjuje količinu kisika koji može doći do mozga.

'Ljudi su u modernom društvu izloženi zvukovima vrlo sličnima onima koje smo puštali miševima, a djeca su izložena stalnoj buci i bijelim šumovima', kaže dr. Grutzendler, tvrdeći da konstantna buka koja ne prelazi od 40 do 60 decibela može imati dramatičan utjecaj na formiranje novih krvnih žila.

Dodaje da ti ponavljajući zvukovi nisu postojali prije 100 godina, no u modernom su društvu djeca izložena buci okoliša, glazbi, videoigricama, televiziji.

'Rezultati pokazuju da blaga stimulacija nema učinka na krvne žile, ali uporni zvukovi koji se ponavljaju stresni su uvjeti za mozak u najranjivijoj fazi u kojoj se razvijaju nove veze i nove krvne žile', kaže dr. Grutzendler.