PRIPAZITE

Zašto je ovakvo skidanje šminke opasno?

21.11.2013 u 08:45

Bionic
Reading

Svaku večer ista priča: treba dobro skinuti šminku i pripremiti lice za noćnu kremu. Jedan proizvod i vatica za skidanje maskare, drugi za puder, treći za ruž… A onda se pojave magične vlažne maramice koje to rješavaju u nekoliko poteza. Super, no postoje neke zamke

Jesu li vlažne maramice za skidanje šminke dobre za naše lice? Ostavljaju li one doista savršeno čisto lice ili bismo ga, nakon što maramicama skinemo šminku, trebali dobro oprati?

Na to je pitanje za HuffingtonPost odgovorio njujorški dermatolog Maryann Mikhail.

Aktivni sastojci u maramicama su uglavnom isti kao u ostalim 'čistačima', ali lice čišćeno samo njima zahtijeva ispiranje vodom. K tome, mnoge maramice mogu iritirati kožu.

Maramice su brzi i pouzdan način za skinuti šminku, ali nisu dobra opcija za zdravlje kože. Ako ne odstranite aktivne sastojke u maramicama, na koži može ostati prevelika koncentracija emulgatora i tenzida. Za osjetljive tipove kože to može biti osobito nepoželjno, jer ti sastojci mogu dodatno isušiti i iritirati kožu. K tome, neke maramice sadrže alkohol, a to može dovesti i do peckanja kože.

K tome, da bi što dulje trajale, maramice moraju sadržavati konzervanse, poput formaldehida, a oni su klasificirani kao karcinogeni. Najbolje ih je izbjegavati.
Naravno, ne treba ih se bojati koriste li se povremeno, osobito na putovanjima, kad ste u teretani i slično.

Slijedite ova pravila ako koristite vlažne maramice za skidanje šminke:

1. Nakon korištenja maramica, lice što brže operite vodom kako biste isprali sve iritirajuće sastojke.
2. Izbjegavajte koristiti ih za područje oko očiju i neposredno oko usana, to su najosjetljiviji dijelovi lica.
3. Ako imate suhu ili kombiniranu kožu, nahranite dodatno kožu nakon korištenja maramica.
4. Provjeravajte sastojke, kupujte po mogućnosti one sa što manje formaldehida kao što su 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, ili one koje umjesto toga sadrže phenoxyethanol.
5. Ne kupujte parfimirane maramice jer mogu dodatno nadražiti kožu.