U OBRANU MASNOĆE

Zašto je dobro imati veću stražnjicu i široke bokove?

06.02.2013 u 09:10

Bionic
Reading

Iako je prokazana kao najveće zlo, masnoća je lijepo tkivo bitno za naš opstanak i zdravlje, pokazuju nedavna istraživanja. Masnoća nije pasivna gruda tkiva koje čini naša bedra debelima a bokove širokima, nego presudan saveznik u mnogim procesima u cijelom tijelu

Posljednjih desetljeća svjedoci smo velike kampanje protiv masnog tkiva, bombardirani smo porukama kako trebamo smršavjeti i da sada upitate slučajne prolaznike na cesti, vjerojatno bi vam 90 posto reklo da misle kako imaju previše masnoća te da bi bili sretni da se toga riješe, piše Mail Online. No masnoća je lijepo tkivo bitno za naš opstanak i zdravlje, pokazuju nedavna istraživanja.


Nova studija pokazuje da je osobe s manjim viškom masnog tkiva imaju šest posto nižu stopu od prerane smrti nego osobe idealne, 'zdrave' težine. Čak i oni koji su blago pretili nisu izloženi povećanom riziku.

Istraživanje, objavljeno u časopisu The Journal of American Medical Association, analiziralo je podatke više od tri milijuna odraslih osoba, a rezultati sugeriraju kako mala količina masnoća može osigurati dodatnu energiju organizmu u borbi protiv bolesti te pomoći u procesu oporavljanja od ozljede.

Do prije 20 godina mislilo se da su masnoće jednostavno deponij u kojem tijelo pohranjuje višak kalorija iz tog dodatnog komada torte kojem niste mogli odoljeti. No onda su znanstvenici počeli promatrati ono što dolazi iz masnoće, a ne samo ono što u nju ulazi.

Pokazalo se da masnoća nije pasivna gruda tkiva koja jednostavno čini naša bedra debelima a bokove širokima te da je presudna za mnoge procese u cijelom tijelu. Masti otpuštaju oko 300 kemijskih signala, a znanost nije ni blizu razumijevanja koje su sve funkcije tih signala, iako sada znamo da su važni.

Primjerice, čini se da neki signali mobiliziraju stanice imunološkog sustava te su od vitalnog značaja za borbu protiv bakterija i infekcija. To je razlog zašto vrlo vitki ljudi češće obolijevaju od prehlada i gripe te zašto su sportaši osjetljiviji na infekcije. Mnogi su od tih masnih signala ključni za plodnost, osobito u žena (žene s malo masnoća u tijelu ponekad nemaju menstruaciju, a također mogu imati probleme sa začećem).



Masno tkivo kao prijatelj

Premalo masti u tijelu može biti jednako opasno kao i previše. Osobe koje pate od lipodistrofije boluju od sličnih zdravstvenih problema, poput bolesti srca i moždanog udara, kao i vrlo pretile osobe. Iako većina stanovništva ima višak masnoće, to ne znači da je sama masnoća loša. Razmišljajte o masnom tkivu kao o jako dobrom prijatelju. Želite da vam bude u blizini, ali ako postanete prebliski, možda bi se vaš odnos mogao pokvariti.

Također, neka su mjesta u tijelu bolja od drugih kada je u pitanju mast koju pohranjujemo.

Iako žene ne vole velike bokove i stražnjicu, ovo su najbolja mjesta za pohranu masnoće. Masnoća nije tako zdrava oko organa. Naime, male količine visceralne masti štite organe od oštećenja, ali previše mogu dovesti do toga da ih masnoća stisne. Pivski trbuh kod muškaraca pokazuje visoku količinu visceralnog masnog tkiva i crvena je zastava za bolesti srca i dijabetes.

No najgore je mjesto za mast unutar organa, takozvane ektopične masti. Kada su masnoće unutar mišića, jetre i gušterače, tim su organima funkcije otežane. I premda je to često slučaj kod pretilih ljudi, viđa se i kod vrlo mršavih osoba, posebno modela. Da im pogledate pod kožu, vjerojatno im ne biste zavidjeli.

Naime, modeli često mršave isključivo dijetom, bez vježbanja, budući da se modnim dizajnerima i fotografima ne sviđaju definirani jaki mišići koji rezultiraju vježbanjem. No mršavljenje bez vježbanja čini da se masnoće pohranjuju unutar organa.

Vježbanje je najbolji način da izgubite ektopične masnoće i istodobno sve vrste masti što će smanjiti pritisak na organe. Sama dijeta neće puno pomoći.

Naš je masno tkivo čudo - samo se trebamo sjetiti da ga volimo na pravi način.