Evo zašto

The Times i Independent uvrstili Advent u Zagrebu na svoje liste ovogodišnjih najboljih božićnih sajmova u Europi

21.12.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Tradicionalni europski božićni sajmovi donose sve što što volimo u blagdanskoj sezoni: pjevanje božićnih pjesama, zamamne mirise klinčića i cimeta koji se šire zrakom, najljepše uspomene nastale pod svjetlošću tisuća lampica, druženja i obilje blagdanskog duha. Vrijeme je adventa i blagdanske čarolije koja je i Zagreb pretvorila u magično odredište ispunjeno glazbom s više od stotinu koncerata, brojnim predstavama i izložbama i mjestima za najljepše božićne fotografije

Božićne pjesme, miris začina i spektakl tisuća lampica i ukrasa čine božićne sajmove jednim od vrhunaca blagdanske sezone diljem svijeta. Većina gradova želi prigrliti tu zamamnu čaroliju božićnih sajmova, ali da bi čarolija uspjela potrebno je ipak nešto više od lampica i suvenira. Ono što se traži je prava božićna čarolija ispunjena dobrom atmosferom, glazbom i sadržajem koja će i najmrzovoljnijeg Grincha u društvu dovesti u blagdansko raspoloženje.

Brojne europske destinacije imaju sve to, ali i više, prizivajući čaroliju Božića na svoje ulice i trgove. Od 'prijestolnice Božića' u Francuskoj do tradicionalnih sajmova razbacanih diljem Njemačke, Austrije i Belgije, božićnim sajmovima nemoguće je odoljeti. Njemački božićni sajmovi vjerojatno su najpoznatiji, ali praznici u Pragu ili city break u Austriji također privlače svojom ponudom. U Budimpešti se jedu kurtoši, popularni 'dimnjak kolači', u Göteborgu se pijucka glogg, u Strasbourgu najstariji božićni sajam u Francuskoj skriva bajkovite božićne ukrase, a u Beču je tradicionalno klizanje.

A uz sam bok slavnih europskih božićnih advenata nalazi se Advent Zagreb, tri puta zaredom najbolji božićni sajam u Europi. Njegov šarm i čaroliju prepoznali su i prestižni The Times i Independent koji su ga uvrstili na svoje liste ovogodišnjih najboljih božićnih sajmova u Europi preporučivši ga svojim čitateljima. Advent Zagreb nudi potpuno iskustvo glazbenih i vizualnih doživljaja, kulturnih manifestacija, ali i lokacija na kojima nastaju najljepše božićne fotografije.

Advent Zagreb jedan je od najljepših sajmova u Europi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Turistička zajednica grada Zagreba

Od 2. prosinca do 7. siječnja 2024. godine ulice, trgovi, šetališta, prolazi, parkovi Zagreba obasjani su svjetlošću tisuća i tisuća lampica, ispunjeni šireći blagost i romansu adventskog doba i dokazujući da su bajke itekako stvarne. Program je podijeljen u nekoliko glavnih kategorija kao Gastro ADVENTura, Glazba u Adventu, Kultura u Adventu, Jingle all the way, Advent Décor, a posebno se izdvajaju Junior Advent i Vau mijau Advent.

Centar grada prožimaju mirisi i okusi cimeta, klinčića te lokalnih delicija, a blagdanska glazba dopire s iz svih smjerova. Svira se i pjeva na gradskim balkonima, ulicama i trgovima, a zagrebačka božićna pjesmarica ove godine dopire iz koncertnih dvorana i crkvi, muzeja i foajeima.

Ulice, trgovi, šetališta, prolazi, parkovi postaju predivna mjesta za druženje s najmilijima dok toplo ušuškani ispod kapa i mekih šalova, ruke grijete na šalici kuhanog vina ili vruće čokolade. Advent Décor predstavlja dekorativne lokacije na Trgu braće Mažuranić, Svačićevom trgu, parku Ribnjak te one već dobro znane na Trgu bana Jelačića, Trgu Republike Hrvatske, prolazu Oktogon i tunelu Grič mjesta su s kojih se nose lijepe uspomene i fotografije koje se čuvaju i tako rado pokazuju.

Šetnja centrom Zagreba za vrijeme adventa poseban je doživljaj. Secesijsko-historicističke zgrade centra grada te parkovi, okupani su mnoštvom lampica i božićnim dekoracijama, a adventska atmosfera s brojnim božićnim drvcima, orašarima, jaslicama i brojnim drugim prepoznatljivim simbolima Božića odjenula je Zagreb u njegovo najljepše zimsko ruho.

  • +26
Advent Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boška i Krešo

No, ono što Advent Zagreb posebno izdvaja i čime privlači rijeke posjetitelja je bogat kulturno - glazbeni program smješten po raznim lokacijama u gradu. Baš svaki dan je pravi doživljaj na Adventu Zagreb koji prikazuje božićni duh u punom sjaju i zvuku. Od premijernih izvedbi, koncerata popularne glazbe do klasičnih koledarskih pjesmi, iz svakog kutka grada dopiru vesele skladbe zagrebačkog Adventa. A božićno raspoloženje nije zaobišlo ni gradske muzeje gdje se kroz predstave i izložbe publici predstavlja pravi doživljaj ovog doba godine. A oni koji žele božićne pjesme zapjevati na sav glas i za imaju priliku, samo se trebaju naći u pravo vrijeme na pravom mjestu za Flash mob u tramvaju.

Pod nazivom 'Jingle all the way' duh Božića i zvuk zvončića stigao je u baš svaki kutak grada, ističući još jednom zanimljivosti koje krije Zagreb – od najstarijeg ZOO-a u ovoj regiji, velike maketu željeznice, živih jaslice, sportske utrke pa do čudnovatih predmeta koje su stvorili marljivi obrtnici.

Raznolikost, inovativnost i bogata ponuda Adventa Zagreb obogaćena je i umjetničkim božićnim drvcem u AR tehnologiji, djelo poznatog digitalnog umjetnika Alexeya Severina // Inverse-a. 'Sinaptički Božić: digitalne uspomene' umjetničko je djelo proširene stvarnosti u obliku božićnog drvca koje se, zahvaljujući brojnim mogućnostima umjetne inteligencije, savršeno uklapa u blagdansko raspoloženje i spaja tradiciju s budućnošću. Drvce svjedoči stvaralačkom razvoju umjetne inteligencije, čiji čvorovi i veze simboliziraju prikupljene uspomene na prošle Božiće. Pulsiranjem i međusobnim povezivanjem čvorova oblikuju se uzorci u kojima odjekuju zajednički ljudski doživljaji. Blistavi korijeni drvca, duboko usađeni u suštinu ljudskosti, iz tih uspomena stvaraju prizor koji odražava tradiciju, ali i viziju budućih mogućnosti. 'Sinaptički Božić' zato je simbol nade i kontinuiteta, digitalni spremnik koji čuva toplinu i radost koju nam Božić donosi svake godine.

Božićno drvce poznatog digitalnog umjetnika u Zagrebu se može pronaći ispred Hrvatskog državnog arhiva, a u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Rovinju, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Vukovaru i Zadru na gradskim glavnim ulicama i trgovima uz pomoć aplikacije Equinox XR.

Dobro je poznato da u Božiću daleko najviše uživaju najmlađi, a ova godina na Advent Zagrebu za njih je čarobna. U sklopu Junior Adventa kreirani su posebni programi u kojima će uživati, koji će ih nasmijati ali i izazvati uzbuđenje božićnim poklonima i kolačima. A oni malo stariji podsjetit će se kako je predivno biti dijete, pogotovo u božićno vrijeme u Zagrebu.

Advent ove godine nikoga ne zaobilazi, a vlasnici kućnih ljubimaca i njihovi čupavi članovi obitelji posebno će uživati na Vau mijau Adventu koji im otvara vrata dog-friendly muzeja te druženja u jednom od pubova, u ovo radosno blagdansko vrijeme.

Bogat kulturno - glazbeni program, brojne manifestacije i razna događanja upakirani ispod tisuća lampica s glazbu koja poziva na druženje i uživanje, naslućuju samo jedno – Advent Zagreb jedan je od najljepših sajmova i mjesto istinske blagdanske čarolije.

„Tijekom Adventa u Zagrebu očekujemo brojne strane medije. Već su na otvorenje došli novinari iz Azerbajdžana, Francuske i Mađarske, a u predstojećem razdoblju doći će i iz Belgije, Češke, Nizozemske, Norveške, Švedske i Velike Britanije te drugi. Advent Zagreb ‘budi’ veliko zanimanje medija i ne postoji gotovo nijedan relevantni strani medij koji nije Advent uvrstio u popis najbolji božićnih sajmova za posjetiti ove godine. Njihove posjete i objave sigurno će pridonijeti dodatnoj promociji Zagreba, Hrvatske, ali i turističkoj posjećenosti“, naglašava direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s TZ Zagreb.