zbogom jutarnjoj letargiji

Zasitno, ukusno i spremno za čas: Ideje za zdrav doručak zbog kojeg ćete se osjećati poletno cijelog dana

18.01.2023 u 06:35

Bionic
Reading

Dobro izbalansiran doručak, koji obiluje proteinima, zdravim masnoćama i sporo probavljivim ugljikohidratima, idealan je lijek za osjećaj usporenosti i smanjenje energije u jutarnjim satima

Iako se stručnjaci još nisu usuglasili u tome je li doručak uistinu najvažniji obrok u danu, nema sumnje da njegova kvaliteta značajno utječe na naše raspoloženje i osjećaj poletnosti tijekom dana.

Proteini, sporo probavljivi ugljikohidrati, zdrave masnoće te voće i povrće ono su što svaki obrok čini zdravim i dobro izbalansiranim.

No da bismo se uistinu hranili na taj način, potrebne su ideje i savjeti stručnjaka koji će nam pokazati kako kreirati doručak koji će nam donijeti dovoljno energije za ostatak dana!

Zobena kaša s bademima

Bademi u sebi kriju pravo bogatstvo proteina te sadrže zdrave masnoće koje dokazano štite od bolesti srca i reguliraju visinu šećera u krvi. To ih čini savršenom namirnicom za zdrav doručak!

Idealno je ubaciti ih u zobenu kašu, s kojom tvore sjajnu kombinaciju koja će vas dugo držati sitima. Također, možete isprobati maslac od badema i koristiti ga kao namaz ili zdravu poslasticu tijekom dana.

Grčki jogurt

Grčki jogurt još je jedan bogat izvor proteina, a oni stvaraju osjećaj povišene energije i spremnosti za sve izazove u danu.

Obiluje dobrim bakterijama koje podižu raspoloženje te su idealan lijek za jutarnju letargiju i osjećaj usporenosti.

Za pripremu doručka pomiješajte ga s bananom, bobičastim voćem, zobi, granolom, sjemenkama, medom, orašastim plodovima i sl., a uvijek od njega možete napraviti i malo drugačiji smoothie!

Jaja na razne načine

Jaja su omiljen odabir za doručak diljem svijeta jer su jednostavna za pripremu, a vrlo zasitna. Njihova prednost je u tome što sadrže samo 75 kalorija, a čak šest grama proteina i pet grama dobrih masnoća.

Na koji god način da ih odlučite pripremiti, ne možete pogriješiti!

Smoothie s bobičastim voćem

Bobičasto voće prepoznato je kao superhrana pa su jagode, borovnice, višnje, maline itd. stekle ogromnu popularnost među ljubiteljima zdrave prehrane.

Možemo ih konzumirati cijele godine jer ih je u svakoj trgovini lako pronaći zamrznute i već spremne da ih samo ubacimo u svoj najdraži smoothie!

U smoothieju ih možemo kombinirati s bananama, mlijekom ili jogurtom, proteinskim prahom... i tako stvoriti obrok koji možemo konzumirati za doručak ili pak kao zdravu užinu tijekom dana.

Chia puding

Chia sjemenke postale su omiljene posljednjih godina jer su se pokazale kao odličan način za unos vlakana u prehranu. Samo jedna ili dvije žličice ovih sjemenki ubačenih u doručak držat će vas sitima u narednim satima.

Razlog je u tome što tijekom probave upijaju tekućinu i nabubre te stvaraju osjećaj sitosti.

Za doručak ih možete konzumirati u obliku pudinga koji ćete napraviti tako da ih barem pola sata ostavite namočene u mlijeku kako bi nabubrile i stvorile 'puding'. Za više vitamina obogatite ih voćem po izboru!

Ekstra savjet: namočite chia sjemenke preko noći i tako ne gubite vrijeme na njihovu pripremu u jutarnjim satima.

Tost s avokadom

Zdrave masnoće te mnogobrojni vitamini i minerali ono su što je učinilo avokado popularnim proteklih godina.

Svježi avokado narežite na ploške i posložite po tostu od cjelovitog zrna, dodajte pokoji začin i - to je to! Vaš zdravi doručak je spreman!

A ako vam ponestane ideja za konzumiranje avokada, uvijek ga možete ubaciti u smoothie ili omlet. Pomiješan s jajima, tvorit će doručak nakon kojeg ćete se osjećati znatno poletnije tijekom dana.