ZA UMJETNU OPLODNJU

Zar su stvarno stvorili robota sa spermom?!

13.12.2013 u 09:19

Bionic
Reading

Njemački znanstvenici kreirali su prvi biološki robot koji je osnažen spremom. Uspjeli su, naime, ubaciti stanice sperme unutar metalnih nano-cjevčica i daljinski kontrolirati njihov smjer pomoću magnetskih polja

Biološki roboti - ili bioboti – mogli bi se koristiti kod ljudi za dotok lijekova u specifične dijelove tijela ili za oplodnju jajnih stanica.


Oliver Schmidt s Instituta za primijenjenu nanoznanost u Dresdenu kreirao je magnetske nano-cjevčice duge 50 mikrona i promjera 5-8 mikrona te je u njih unio tekućinu koja sadrži spermu bika.

'Najveći je izazov bio prilagoditi veličinu mikro cijevi čiji je promjer malo veći od glave spermija te istodobno zadržati mobilnost repa spermija', rekao je profesor Schmidt za MailOnline.

'Ovakav mikro-robot sa spremom mogao bi biti korišten za magnetski vođenu isporuku biomedicinskih aplikacija', kazao je profesor Schmidt.

'Naravno, vizija magnetski navođene ljudske sperme u potpomognutoj oplodnji još je uvijek daleko od realizacije, iako ne postoji razlog zašto ova tehnika ne bi trebala funkcionirati i kod spermija čovjeka.'

Objasnio je kako je jedan od mogućih načina izdvajanje spermija in vitro koji bi se onda pomoću robota doveo do maternice gdje bi magnetski bio navođen do jajne stanice.