aromatično bilje

Začinsko bilje lako se održava u zatvorenom, a osvaja izgledom, mirisom i okusom

08.06.2023 u 21:05

Bionic
Reading

Začinsko bilje osvaja mirisom i izgledom te se koristi kao dodatak jelima, a kako biste ga uspješno uzgojili u zatvorenom prostoru, jer nemaju svi terasu, balkon ili vrt, slijedite nekoliko jednostavnih koraka

Sadnja začinskog bilja odličan je način da svoj dom obogatite daškom prirode i neodoljivim mirisima, a pritom uvijek nadohvat ruke imate aromatičan dodatak jelima.

Osim što lijepo miriše i izgleda, ono u svaki dom unosi element prirode koji dokazano pozitivno utječe na mentalno zdravlje, stvarajući umirujući ambijent u kojem se lakše možete opustiti i početi otpuštati sav stres.

Poznato je to da nas biljke čine sretnijima. Sadnjom geranija, lavande ili ružmarina ne samo da ćete obogatiti dom ugodnim mirisima, već ćete na jednostavan način utjecati na svoje mentalno zdravlje i poticanje optimističnog stava prema životu.

Svjetlost

Raspitajte se koliko je svjetlosti potrebno pojedinoj biljci jer je upravo to najzahtjevniji dio u održavanju začinskog bilja. Ono je, naime, naviknuto na puno Sunčeve svjetlosti barem šest sati dnevno.

Preporuka je držati ga blizu osunčanom prozoru te za npr. origano, timijan, kadulju ili bosiljak nabaviti TLC rasvjetu.

Ako niste spremni uložiti toliko truda, birajte ono koje će rasti i na slabije osunčanom prostoru, kao što su vlasac i paprena metvica.

Voda

Kao i kada je riječ o izloženosti svjetlosti, obratite pozornost na specifične potrebe koju odabrana biljka ima za količinom vode. Drvenasto bilje, poput origana, kadulje, ružmarina i majčine dušice, voli suša tla, dok bosiljak, korijander, metvica i peršin trebaju više vlage.

Većina ljudi ima tendenciju pretjerano zalijevati biljke, osobito ako su u zatvorenom prostoru. Zalijevajte začinsko bilje samo kada primijetite da je površina tla suha.

Pomoći će vam posuda puna kamenčića za upijanje viška vode, što će biljkama dati malo više vlage ​​dok ona isparava.

Gnojenje

Svoje začinsko bilje gnojite jednom tjedno tijekom ljetnih mjeseci gnojivom opće namjene, topivim u vodi i razrijeđenim na 1/4 količine navedene na pakiranju.

Začinsko bilje sporije raste zimi i tada ne zahtijeva gnojivo, a općenito nije potrebno pretjerivati s ovakvim dodacima zemlji jer mogu utjecati na okus biljaka. U svakom slučaju, dobro ih zalijte prije gnojidbe.

Održavanje

Rezanje listića začinskog bilja kako biste obogatili okus jela pomaže i u održavanju njegove produktivnosti. Većina biljaka može se brati tek nakon što se dobro primila u zemlji i narasla barem 15 centimetara.

Kod nekih biljaka možete odrezati samo nekoliko listova odjednom, a kako bi bile zdrave i produktivne, nikada ne uklanjajte više od trećine odjednom.

Koje začinsko bilje uzgajati u zatvorenom prostoru

Mnoge začinske biljke koje se najčešće koriste u kuhinji lako se uzgajaju u zatvorenom prostoru, uključujući bosiljak, vlasac, kopar, peršin i korijander. Druge sjajne jednogodišnje biljke za sobno vrtlarstvo su slatki mažuran i češnjevka. U zatvorenom prostoru također možete uzgajati razne trajnice: lovor, ružmarin, majčinu dušicu...

Kada birate koje ćete začinsko bilje uzgajati, uzmite u obzir jela koja volite pripremati i onome što najbolje pristaje uz tu hranu.

Također je važno razmisliti o tome kako ga želite koristiti. Uzgajate li ga da biste ga dodali svojoj kolekciji sobnih biljaka? Kao zgodan kulinarski sastojak ili za stvaranje proizvoda za njegu tijela ili rukotvorina? Ova pitanja pomoći će pri odabiru biljke.

Također ne zaboravite procijeniti uvjete u svom domu. Ako u njemu nema puno svjetlosti, razmislite o biljkama otpornim na hladnoću, kao što su češnjak, vlasac, menta, origano, peršin, kadulja i majčina dušica.

Isto tako, dok je većini biljaka potrebna puno svjetlosti za bogat rast, češnjak, vlasac, peršin i biljke iz porodice metvice, uključujući matičnjak, podnose više vremena provedenog u hladu.

Odakle krenuti?

Ako krećete od sjemena, preporučujemo trajnice kao što su timijan, origano ili kadulja te jednogodišnje biljke kao što su bosiljak, peršin, korijander i kopar.

Međutim začinskom bilju uzgojenom iz sjemena potrebno je više vremena da dođe do faze u kojoj možete početi s berbom. Nekim sjemenkama treba dugo vremena da proklijaju, uključujući peršin, lavandu, majčinu dušicu i ružmarin.

Sadnice začinskog bilja također zahtijevaju pažljivu kontrolu vlage i dodatno osvjetljenje kako bi im se osiguralo 12 do 14 sati jakog svjetla dnevno. Ako ste spremni za izazov, bosiljak, vlasac i kopar su među biljkama koje je najlakše započeti uzgajati iz sjemena.

Odabir tegli i zemlje

Pobrinite se da tegle imaju dobru drenažu. Posuda od 15 do 30 centimetara dovoljno je velika za većinu biljaka, no ako je riječ o trajnicama koje će značajno narasti, računajte na to da ćete ih morati presaditi. Znat ćete da je vrijeme za to kada vidite da korijenje prolazi kroz drenažne rupe.

Započnite s čistom, steriliziranom posudom kako biste izbjegli unošenje štetočina i napunite je dobro propusnom zemljom do otprilike centimetra ispod gornjeg ruba da biste ostavili mjesta za zalijevanje.

Budući da pojedinačne biljke imaju jedinstvene zahtjeve, najbolje je posaditi ih u njihove posude ili grupirati one sa sličnim potrebama.

Kako maksimalno iskoristiti začinsko bilje

Bilje voli kada se u njemu uživa i kada ga se često koristi, stoga se nemojte bojati odrezati i iskoristiti ga. Također ga okrećite svakih nekoliko tjedana jer ima tendenciju rasta prema svjetlu. Ako uzgajate začinsko bilje za kulinarsku upotrebu, odrežite sve cvjetove koji se stvore. Kad počne cvjetati, lišće mnogih vrsta mijenja okus i postaje gorko.