priroda na pragu doma

Za zelenu oazu ne morate nužno imati dvorište: Četiri jednostavna koraka za bajkovit vrt – na balkonu ili terasi

15.05.2022 u 17:33

Bionic
Reading

Proljeće je stiglo, a propustiti uživanje u cvjetnoj oazi prava je šteta. Čak ni činjenica da nemate vrt nije dovoljan razlog da propustite uživanje u bajkovitom ugođaju. Naime, tako lagano i jednostavno možete ga imati i na balkonu

Kreiranje zelene oaze na balkonu ili terasi ne samo da poboljšava kvalitetu života dovodeći čaroliju prirode na sam prag doma, već dodaje i element ljepote koji istovremeno može pružiti svježe i tako mirisne sastojke za vaša omiljena jela. Budući da na balkonu nema prirodnog tla, uređenje vrta na tom mjestu ide pod ruku sa svim biljkama u lončanicama koje biste poželjeli dodati svom unutarnjem prostoru.

Dakle, mogućnosti je doista mnogo, a prednost zelene oaze na dohvat ruke nije potrebno dodatno isticati. Uz ova četiri jednostavna koraka kreirajte vlastiti vrt na balkonu ili terasi.

Provedite početna istraživanja i ispitajte prostor

Prije nego što počnete s uređenjem još jednom provjerite važeća pravila u zgradi kako biste bili sigurni da smijete instalirati vrtne rešetke i slične dodatke. Također provjerite smijete li bojati bočne zidove balkona, a prema lokalnoj klimi planirajte sorte biljaka za sadnju.

Zatim provjerite koje biljke najbolje odgovaraju obzirom na smještenost balkona u odnosu na strane svijeta. Kod biranja biljaka također u obzir uzmite je li vaš balon cijeli dan izložen suncu ili vjetru. Ovisno i tim elementima, birajte biljke za sadnju.

Nakon tog mini istraživanja, počinje prava akcija – projektiranje i sadnja. Dizajnerica interijera i vrtova i autorica, Jane Cumberbatch predlaže korištenje vašeg balkona kao dijela vašeg životnog prostora: 'Ma koliko mali, vaš vanjski prostor trebali biste tretirati kao proširenje interijera, bez obzira na to koliko se katova iznad tla nalazili. Sklopive stolice i stol za jelo i piće ili za popodnevno druženje uz dobru knjigu su bitne značajke.'

Jane Cumberbatch preporučuje obojiti balkon u tamnozelenu nijansu koja podsjeća na zelenu oazu kao svojevrstan 'povratak prirodi' ili se pak odlučite za jednostavnu bijelu u svrhu stvaranja modernijeg dojma. "Razmislite i kako biste zidove ili ograde mogli koristiti kao oslonce za penjačice kao što su mirisni jasmin ili kozja krv.

Odredite što ćete posaditi

Morat ćete odlučiti kakav efekt i izgled želite postići. Je li to boja? Zelenilo? Ili možda vanjska smočnica za svježe sastojke? Josh Kirschenbaum, menadžer iz PanAmerican Seeda, sugerira da 'ako volite posude pune cvijeća, ali nemate dovoljnu količinu sunca, nedirak je vaša biljka. Imaju veliku pokrivenost cvjetovima i dolaze u ružičastim, ljubičastim i crvenim nijansama, zajedno s bijelom za odličan kontrast. Ili isprobajte filodendron Shangri-La, koji ima velike grane s podijeljenim listovima tropskog izgleda.

Ako imate djelomično osunčani balkon, Kirschenbaum predlaže isprobati begoniju Zmajevo krilo. Naime, ova begonija je odličan izbor za vrtlare koji traže biljke koje zahtijevaju malo održavanja, a nude raskošnu cvatnju. Ova sorta oprašta povremeno zanemarivanje, a nagrađuje raskošnom bojom.

Većina vrtlara općenito se slaže da su za male prostore i vrtove u posudama, zeleno lisnato povrće i začinsko bilje najbolji su uvod u uzgoj vlastite hrane. Na primjer, rajčice se lako mogu uzgajati u loncu, a ono čime se trebate povoditi da zasađeno povrće izgleda lijepo, ali i da bude korisno. Balkoni okrenuti prema jugu dobri su za uzgajanje Little Bing cherry rajčica, patuljaste sortu koja posebno dobro raste u posudama, a osim rajčica slatke paprike također dobro uspijevaju na balkonima.

Ne morate nužno imati veliki prostor za uzgoj voća ili povrća. Na primjer, možete zasaditi i manje drvo jabuke, a za taj pothvat bit će vam dovoljan cvjetni lonac zapremine od četiri litre.

Koristite prave materijale

Šetnja buvljacima u potrazi za zanimljivim predmetima koji bi mogli poslužiti kao žardinjere ili proširiti shemu dizajna unutarnjeg prostora na vanjski prostor uvijek je dobra ideja. Potražite inspiraciju u vrtnim centrima i trgovinama kućnog uređenja i odaberite posude i žardinjere. Cvjetne psude trebaju biti dovoljno velike i čvrste tako da zadrže dovoljan volumen tla za biljku i njezin korijenski sustav. Osim toga, veće posude zadržavat će više vlage, a posude uvijek trebaju više zalijevanja nego biljke uzgojene u zemlji.

Kuke i vrtne rešetke su uvijek dobra ideja za uređenje balkona, a također je dobra odluka nabavka stola ili stepenastih postolja za biljke. Pocinčane metalne kante i posude izgledaju vrlo jednostavno i efektno, no ne zaboravite izbušiti rupe na dnu za odvodnju. Terakota je također odličan izbor je posude od tog materijala ne samo da su vizualno efektne, dobro zadržavaju vlagu pa su dobar izbor za vruće dane.

Dajte svoj doprinos zaštiti okoliša

Moto za kojim bi se trebali povoditi je 'smanji, ponovno upotrijebi, recikliraj', pa razmislite o tome da kut svoje kuhinje ili vanjskog prostora odvojite za kompostiranje. 'Kompostiranje vam omogućuje hranjenje kućnih biljaka i balkonskih kontejnera, smanjuje otpad iz kućanstva i štedi vam odlazak do kontejnera", kaže Gail Pabst iz Nacionalnog ureda za vrtove.

Svoj doprinos možete dati i sadnjom određenih sorti biljaka. Na primjer, cvjetovi verbene privlače kolibrije, leptire, moljce i pčele, a lavanda nije samo lijepa već i božanstveno miriše, a vole je i pčele.