HRANOM DO LJEPOTE

Za lijep i blistav ten: Evo na što biste trebali obratiti pozornost prilikom izbora namirnica za doručak

05.11.2021 u 08:58

Bionic
Reading

Blistava i njegovana koža nije rezultat samo pravilne njege, već i kvalitetne prehrane, osobito kad se radi o namirnicama za najvažniji obrok dana, doručak

Zbog užurbanog načina života najčešći doručak mnogih čini krafna ili slično slatko pecivo pojedeno 'u letu' uz jutarnju kavu, no nutricionisti upozoravaju da ljepota zbilja dolazi iznutra.

Dakle prije nego ponovno posegnete kupovnim müslima prepunima šećera ili slatkim pecivom, trebate znati da ono što jedete ujutro itekako ima velik utjecaj na vašu kožu.

Stručnjaci upozoravaju da velik broj ljudi nije svjestan toga da pravilna prehrana nije nužna samo za zdravlje organizma, već i za najveći organ našeg tijela - kožu.

Evo nekoliko korisnih savjeta za početak dana koji će rezultirati lijepim tenom:

1. Ujutro popijte dvije čaše mlake vode

Dan započnite pijenjem mlake vode jer to je tekućina koju tijelo najbolje apsorbira. 'Tijelo je dehidrirano nakon noći i doslovce svaka kap sačuvana je za unutarnje organe', objašnjava Kimberly Snyder, američka nutricionistica i savjetnica mnogih holivudskih zvijezda, poput Reese Witherspoon. Vodu je najbolje pomiješati sa svježim limunovim sokom. 'Ovaj napitak čisti krv, potiče protok žuči i na taj način podržava jetru u detoksikaciji. Dugoročno i ublažava akne', savjetuje ona.

2. Pripazite na unos hranjivih tvari

'Šećer i visoko obrađena hrana poput suhomesnatih proizvoda i kruha s produženim rokom trajanja doista su najgore stvari koje možete učiniti svojoj koži', kaže londonska nutricionistica Natasha Corrett, čije savjete slijedi Victoria Beckham. Ovakva prehrana pokreće upalne reakcije u tijelu koje se pojavljuju na koži u obliku crvenila i masnog sjaja. Šećer, dodaje, također potiče proizvodnju inzulina, a on uništava kolagen i potiče bore. 'Pravilan doručak trebao bi se sastojati od zdravih masti, dobrih ugljikohidrata i proteina', rekla je Corrett. 'Moje omiljeno jutarnje jelo su zobene pahuljice namočene preko noći, a ujutro ih samo prelijte bobičastim voćem, koje sadrži puno antioksidanata što štite kožu. Oni koji više vole obilno jesti neka uzmu npr. kruh od cjelovitih žitarica s jajima i avokadom, što također kombinira sve potrebne mikronutrijente', savjetuje nutricionistica.

3. Orašasti plodovi i sjemenke

Ove namirnice zaokružuju doručak u smislu hranjivih tvari i tako sprječavaju žudnju za hranom tijekom dana. Orašasti plodovi, chia sjemenke ili sjemenke lana, naprimjer, sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upale. Sjemenke suncokreta ili bundeve pune su cinka, a on nije važan samo za rast stanica, već i regulira proizvodnju sebuma.

4. Izbjegavajte mlijeko i napitke od soje

U današnje vrijeme u mliječnim proizvodima ima previše hormona, antibiotika i drugih kemikalija. Bolje alternative su mlijeko od badema, lješnjaka ili riže, ali nezaslađeno. Soja pak sadrži izoflavone genistein i daidzein, a oni imaju učinak sličan estrogenu u tijelu.

'Ako ih previše unosimo, to može dovesti do debljanja, promjena raspoloženja, loše kože i, u najgorem slučaju, raka. Također je gotovo nemoguće pronaći sojino mlijeko koje nije genetski modificirano', upozorava Natasha Corrett.

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju

5. Radije pijte čaj nego kavu

Kava ima snažan učinak na tijelo jer može podići razinu kiselosti, što se očituje u blijedoj i oštećenoj koži. Čaj je s druge strane odličan napitak za početak dana, a prema ajurvedskim učenjima, treba ga pijuckati i uz obroke.

Tako potičete probavu, a time i uklanjanje toksina. Flavonoidi u čaju pospješuju cirkulaciju krvi i hranjive tvari bolje dolaze do stanica. Ako vam je kava prijeko potrebna ujutro, trebali biste je i popiti, ali onda barem samo jednu šalicu.