FASHION.HR, 4. DAN

x

18.03.2013 u 13:04

Bionic
Reading

Posljednja večer modne manifestacije Perwoll Fashion.hr, na kojoj su kolekcije za iduću jesen i zimu prikazali Ana Maria Ricov, Aleksandar Žarevac, Jovana Marković, Branka Donassy i IK Studio, odisala je modnom elegancijom, sofisticiranošću, funkcionalnošću i udobnošću

Mlada dizajnerica Ana Maria Ricov inspiraciju za kolekciju pronašla je u modernoj arhitekturi. Njezine jakne, kaputi i haljine jednostavnih su formi, ali zanimljivih konstrukcijskih rezova pod pravim kutom. Njezina žena voli slojevite odjevne predmete, neprozirne tkanine, a ako igra na seksepil, otkrit će ramena. Lajtmotiv njezinih pomalo futurističkih haljina su zatvarači na leđima. Kroz njezin rad vidljiva je igra nabrane i krute forme, ali nit vodilja bila joj je funkcionalnost.

Sofisticiranu i šik ženu predstavila je dizajnerica Jovana Marković koja je, u sklopu projekta ZONA 45, pokazala kako koketiranje s gotikom i srednjim vijekom može biti itekako moderno i nosivo. Crne jakne i balonere kombinira s lepršavim suknjama, a detalj koji provlači kroz kolekcije je zlatna kopča i križ. Za one malo hrabrije predlaže prozirne košulje koje se u njezinoj modnoj priči nose bez grudnjaka.

Osim nje smjele kombinacije ponudio je i hvaljeni dizajner Aleksandar Žarevac. On, naime, kožu kombinira s ručno pletenim detaljima koji su posebno zanimljivi na muškim odjevnim predmetima. Tako na kožnim hlačama duž cijele dužine umeće pletivo. Osim toga, njegovi pleteni džemperi koji otkrivaju torzo namijenjeni su muškarcima koji znaju što žele i ne srame se to pokazati. U svojoj ženskoj kolekciji odmaknuo se od damskog looka, pa je tako ovaj put njegova žena drska i hrabra. Spaja nespojivo, ali koža i pletivo s njegovim modnim potpisom izgledaju urbano i posebno i definitivno ih možemo zamisliti na zagrebačkoj špici.

Za one pak koji žele izgledati elegantno i profinjeno kolekcija Branke Donassy, u kojoj prevladavaju forme izrazito čistih linija, odličan je izbor. U njezinoj pret-a-porter kolekciji prevladavaju kaputi i jakne oblih ramena, haljine koje u gornjim dijelovima prate liniju tijela, a prema dnu se odvajaju u različitim oblicima te damske suknje do ispod koljena. Osnova kolekcije su crni veluri, svijetla angora, antracit vuna i mješavina vune i svile. Naravno, sve potpisom prepoznatljive estetike.

Čast da zatvori Fashion hr. pripala je najpoznatijem dizajneru muške mode Ivici Klariću, koji ujedno slavi i deset godina djelovanja IK Studija. Klarić je još jednom pokazao da je majstor za izradu muških odijela, hlača i jakni, a kroz izrazito eklektičnu kolekciju pokazao je i nekoliko upečatljivih komada iz prijašnjih godina. Najhrabriji muški modni komad dekoltirani je džemper koji otkiva torzo. No u njegovoj jubilarnoj kolekciji našlo se za sve modne ukuse ponešto. Osim klasičnih komada poput jakni na kopčanje u dva reda, sakoa na jedan gumb, Klarić je ponudio zanimljive stilizirane hlače dimije, zatim uske hlače cigareta kroja, hlače koje u gornjem dijelu podsjećaju na pregaču. U svojoj slavljeničkoj kolekciji potrudio se zadovoljiti sve ukuse, pa modeli variraju od klasičnih i minimalističkih do pomaknutih i hrabrih, no sve potpisano komforom i udobnošću. Njegov muškarac je bio i ostao estet koji zna spojiti modu i udobnost.