tople i zasitne

Vrhunski kuhari donose inovativne ideje za pripremu zasitnih zimskih salata

06.03.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Klasične salate uglavnom su lagane, hladne i pravljene od svježih namirnica koje pronalazimo u toplijem periodu, no slavni kuhari osmislili su genijalne varijante koje će tvoriti savršeno zimsko jelo

Salata s raznim povrćem, mesom ili ribom poznata je kao vrlo zdrav obrok, međutim u zimskom periodu nije baš omiljena.

Klasične salate uglavnom su lagane, hladne i pravljene od svježih namirnica koje pronalazimo u toplijem periodu, no slavni kuhari osmislili su genijalne varijante koje će tvoriti savršeno zimsko jelo!

Salata s prženim povrćem

Gotovo da ne postoji prženo povrće koje se neće savršeno uklopiti u svaku salatu. Posebno dobar odabir je ono korjenasto, poput mrkve, cikle i pastrnjaka, kaže kuhar Chris Smith:

'Osim korjenastog povrća, volim ubaciti prokulice, rotkvice, sve vrste tikve, a onda im dodati malo slatkoće uz pokoji komadić kruške, brusnica ili šipka. Njima mijenjamo slatkoću koju u proljeće daje svježa rajčica.'

No ne morate se držati samo ovih vrsta povrća. Kuhar Ali Banks otkriva da postoji još jedna jako zdrava namirnica za salatu:

'Upotrijebite brokulu! Možete je skuhati ili ispeći, a dat će sjajnu aromu i obogatiti teksturu.'

Naravno, osim povrća, savršeno će pasati prženi komadići začinjene piletine, puretine ili ribe poput tune i lososa.

Tostirajte orašaste plodove

Tostirani bademi, orasi, indijski oraščići itd. obogatit će svako jelo.

'Na suhoj tavi pržite orašaste plodove nekoliko minuta. Time ćete svojoj slatkastoj salati dati malo jačeg, dimljenog okusa. I ne brinite zbog prženja na suhom, orašasti plodovi imaju puno zdravih masnoća zbog kojih ćete ih vrlo lijepo termički obraditi i na ovaj način', kaže kuharica Charis Neves.

Zaboravite na tradicionalne vrste zelene salate

Pripremite salatu koristeći i drugačije zeleno povrće, poput kelja, prokulica, radiča, rikole, blitve i sl.

'Ovakve namirnice se odlično se slažu s korjenastim povrćem. Posebno su zanimljive kombinacije u kojima kupus zamijenimo keljom, a treba ga nasjeckati na trakice', objašnjava nagrađivani kuhar James Beard.

Eksperimentirajte u pripremi dresinga

Umjesto octa, odlučite se za nešto kremastiji dresing. Kuhari savjetuju koristiti preljeve na bazi tahinija, limuna ili čilija jer će oni dati jači okus salati. No to nije jedina opcija!

'Ako vam kremasti dresing nije po volji, možete pomiješati jabučni ocat s tamarijem ili soja sosom, čime ćete postići pravi umami, savršen spoj okusa. Iskušajte ga na nešto nježnijem zelenom povrću, poput baby špinata', savjetuje slavni kuhar Drew Erickson.

Poigrajte se dodavanjem sira

Svoju salatu možete obogatiti raznim vrstama sira jer će joj dati neodoljiv kremast i aromatičan okus, poput zapečenog ovčjeg sira ili grilane mozzarelle.

Sa salatama se izvrsno slažu i gorgonzola, feta, parmezan i grana padano, a možete ih jednostavno naribati i postići efektan i primamljiv okus i izgled.

'Jaki okusi sireva, primjerice topljenog cheddara, tvorit će dojmljiv kontrast sa zelenim povrćem. No sir nije jedino čime možete obogatiti salatu. Slobodno se poigrajte i mesnim proizvodima pa nasjeckajte omiljenu kobasicu ili pršut za novi okus', kaže Erickson.

Dodajte vitamin C

Sok naranče ili limuna ne samo da će ojačati imunitet zbog bogatstva vitaminom C, već će salati podariti slatko-kiselkastu aromu.

'Volim kombinirati limetu, naranču, limun i grejp s octom i sličnim tipom dresinga. Oni salati daju nevjerojatno dobar okus koji miriše po zimskim danima, a i vrlo je zdrav', napominje Neves.

Učinite salatu zasitnom uz dodatak grahorica

Za pravu zimsku kombinaciju u svoju salatu dodajte razne grahorice. One će ovaj obrok učiniti znatno zasitnijim, a idealne su u vegetarijanskim kombinacijama jer daju dodatnu dozu proteina.

Kuhari najavljuju da će sve više popularne postajati salate u kojima je zelenog povrća samo pola, a drugu će polovicu preuzeti upravo zdrave i zasitne grahorice poput mahuna, graška i graha.

No to nije sve, jer kao jedna od trendi ideja nameće se dodavanje različitih vrsta riže, što će omogućiti veći osjećaj sitosti!