savjet stručnjaka

Vraćanje apetita - prvi korak u mršavljenju

Bionic
Reading

Vjerojatno ste se pitali zašto želimo vratiti apetit, a cilj nam je smršavjeti? Pa, valjda bismo trebali biti sretni što nismo gladni?! No prema ayurvedi je ponekad potrebno prvo vratiti apetit kako bi se potom aktivirala probavna vatra i pokrenuli procesi u našem organizmu koji će voditi gubitku kilograma

Debljina je javnozdravstveni problem te sve više odraslih, ali i djece i mladih osoba danas imaju problema s viškom kilograma. Debljina je izazov stavljen na pojedinca i na čitavo društvo kako bi se spriječile bolesti i pad kvalitete života koji dolazi s debljinom. Mršavljenje je proces koje je važno stupnjevito i stručno vođeno proći kako se ne bi javile negativne posljedice mršavljenja i brzih dijeta.

Zašto je važno poticanje probavne vatre

Pojam agni u ayurvedi označava biološku vatru koja pokreće metabolizam i promjene u tijelu i umu. Uključuje i razgradnju i apsorpciju hrane, stanične transformacije, asimilaciju senzorskih karakteristika, mentalna i emocionalna iskustva. Agni pokriva veliki dio kemijskih interakcija i promjena u tijelu i umu, dok se agni u probavi naziva – jatharagni – ili probavna vatra, a sposobnost dobre probave povezana je s upravo s agnijem.

Agni i pitta dosha su blisko povezane, iako različite. Oboje simbolizira vatru i svjetlo, a agni se odnosi na mogućnost transformacije i suhoću. Energija koja pomaže probavu hrane naziva se agni. U svakom tkivu i stanicama agni je prisutan u procesima pretvorbe tvari. U probavi osim što razgrađuje hranu, uništava određene bakterije i toksine u želucu i tankom crijevu.

Uravnotežen agni je vrlo važan za zdravlje. Snaga organizma da se odupremo bolesti i fizička snaga su izravno povezani s energijom zagrijavanja koja je potrebna za metaboličke procese unutar tijela. Prema ayurvedi postoji 13 tipova agnija u tijelu i umu prema transformacijama za koje su u tijelu odgovorni. Najvažnija je Jatharagni, probavna vatra, odgovorna za probavu hrane i korelira s kloridnom kiselinom u želucu i probavnim enzimima koje izlučuje želudac, dvanaesnik i gušterača i tanko crijevo. Ako je ovaj agni slab, a kapacitet probave smanjen, javlja se bol, nelagoda u želucu, osjećaj težine, nadutost, opstipacija.

Vraćanje apetita kao prvi korak u mršavljenju

Vjerojatno ste se pitali zašto želimo vratiti apetit, a cilj nam je da smršavimo te bismo trebali biti sretni što nismo gladni?! Ponekad je potrebno vratiti apetit kako bi se aktivirala probavna vatra i pokrenuli procesi u našem organizmu. Vraćanjem apetita dobivamo zdrav osjećaj gladi i postajemo svjesni da naše tijelo prerađuje hranu i izbacuje nerazgrađene sastojke i toksine. Ta zdrava glad, uravnoteženi apetit, označavaju da je organizam spreman na metaboličke procese razgradnje viškova, u ovom slučaju masnog tkiva.

Probava i metabolizam usko su povezani. Ipak to ne znači da za vrijeme mršavljenja treba gladovati. U svom radu vraćajući zagušen apetit pojedincu koji mršavi, isplaniram uravnoteženu prehranu koja mu daje dovoljno nutrijenata, a opet zadovoljava kriterij manje kalorija i poticanje rada agnija u svim stanicama i tkivima, uz što sam proces gubitka kilograma postaje učinkovitiji.

Često mi kažu, da su iznenađeni kako sada mogu jesti, a pritom gubiti kilograme! To se svakako ne odnosi na prejedanje te jedenje visokokalorijskih namirnica. U procesu mršavljenja prehrana ima najveći značaj, međutim ne zaboravite na tjelesnu aktivnost koja osim što pridonosi  boljem funkcioniranju organizma daje i osjećaj zadovoljstva.

Holistički pristup je nešto što preporučujem svim svojim klijetima: pravilna prehrana uz kombinaciju modernog nutricionizma i ayurvede, tjelesna aktivnost, te po želji različite masažne tehnike i terapije ljekovitim biljem su nešto što pomaže čitavom organizmu.

O autorici

Mr. sc. Irena Švenda, voditeljica Adhara - centra za nutricionizam i ajurvedu, magistra je nutricionizma i mag. ing. bioprocesnog inženjerstva uz brojne druge nadogradnje i edukacije iz područja ajurvede, fitoterapije i terapijske joge, a završava i znanstveni magisterij iz nutricionizma. U praksi s klijentima razvila je holistički pristup radu spajanjem navedenih područja kako bi se postigli vrhunski rezultati. Nutricionizam, ajurveda, joga, ljekovito bilje, kretanje i boravak u prirodi inspiriraju je i u poslovnom i privatnom životu, a cilj joj je prevencija i terapija kroz navedene alate te znanje i svjesnost o sretnom i zdravom životu punom potencijala prenijeti na one koji su za to spremni kroz rad s pojedincima, edukativnim ustanovama i tvrtkama.