krzneni prijatelj

Voli li vas ili poslastice? Osam znakova koji otkrivaju da vas vaš pas stvarno voli

06.05.2023 u 20:10

Bionic
Reading

Kaže se da su psi čovjekovi najbolji prijatelji. Ovi krzneni ljubimci poznati su po svojoj bezuvjetnoj ljubavi, ali voli li pas stvarno vas ili samo poslastice koje mu dajete?

Prema riječima stručnjaka s Prodograw.com, postoje definitivni pokazatelji koji pokazuju voli li pas vas ili samo grickalice koje mu nutkate ispod kuhinjskog stola.

Imati psa može biti jedno od najzahvalnijih iskustava, ali potrebni su dobro planirani koraci tako da odnos što ga razvijete bude onaj na koji možete biti ponosni. Baš poput drugih odnosa koje njegujete, može proći neko vrijeme da se razvije bliska veza i ne može se pretpostaviti da će povezanost biti automatska. Činjenica da vas pas 'voli' produžetak je načina na koji se odnosite prema njemu i njegujete ga, uz utjecaj još mnogih čimbenika.

Povezanost, povjerenje, podrška, zaštita i izgradnja samopouzdanja psa ključni su elementi da imate ljubimca koji vas istinski obožava. Evo nekoliko pokazatelja da ste na pravom putu:

Fokusiran je na vas

Kad ste u šetnji, juri li preko parka i pokušava oboriti susjedovog psa? Ovo ne predstavlja nedostatak ljubavi za vas, nego je igra s drugim psom jednostavno previše primamljiva. Ne brinite se, psi su jako društveni, a ako se vaš vrati kada ga pozovete i sigurni ste da će doći na poziv - to odražava vašu snažnu vezu.

'U svakom slučaju, to što ide vidjeti druge pse u parku potpuno je normalno i nešto što svaki od njih iskusi u adolescenciji; samo izađite opremljeni zaista primamljivim poslasticama kao nagradama', savjetuju stručnjaci. Psi su u šetnji uzbuđeni i sve im je privlačno, stoga je vaš posao osigurati da ili imate nešto privlačnije ili da stvorite jasan stav kada je u pitanju pristup tim stvarima. 'Naprimjer, riječ 'plivanje' vašem bi psu mogla dati dopuštenje da zaroni u vodu.'

Raduje se kad vas vidi

Ako se raduje kad vas vidi, bilo ujutro, kada se vratite kući ili jednostavno kad uđete u sobu, to je jasan znak da vas voli! Psi mogu smisliti neke simpatične jutarnje rituale, naprimjer da vam donesu papuče ili se uvuku u krevet. Iako je zdrava razina naklonosti dobra, svakako pripazite na pretjeranu razinu uzbuđenja jer bi to mogao biti oblik tjeskobe uzrokovane odvajanjem. 'Važno je da se to održava na odgovarajućoj razini. Kao i u svemu, ravnoteža je ključna', napominju stručnjaci.

U ovom slučaju možete koristiti pozitivna ohrabrenja da biste prilagodili ponašanje svog psa. Kad prestane skakati, dajte mu poslasticu ili ga pomazite kako biste mu pokazali da je to dobro ponašanje. Isto tako, ako se previše uzbudi, neka vaš odgovor bude miran, tih i ograničen kako biste pokazali da se snažne reakcije ne nagrađuju.

Traži vašu pažnju i dodir

Mnogi psi vole maženje, ali ne svi. Stoga budite svjesni toga i poštujte individualne preferencije svog psa. 'Maženje i češkanje su izvrsni načini povezivanja, a psi koji to vole obično će prilično jasno pokazati svoje uživanje mašući, prevrćući se na leđa i gurajući vašu ruku – dat će vam i više nego jasne znakove da nastavite. Takvo zbližavanje pokazuje da vas pas voli, ali ne brinite se ako je malo povučeniji - to ne znači da vas ne obožava. Neki psi jednostavno vole malo distance i započet će maženje pod svojim uvjetima. Stoga je osluškivanje potreba psa ključno za izgradnju i održavanje povjerenja.

Govor tijela pokazuje razigranost

Ako pas ne pokazuje znakove strepnje, straha ili zabrinutosti u vašoj prisutnosti, tada možete biti sigurni da vam vjeruje. Ključni faktor za učvršćivanje veze je dosljednost, uz njegovanje i razumijevanje situacija kada se vaš ljubimac osjeća najugodnije. Ako maše repom u vašem društvu, leži uz vas, naćuli uši i gleda u vas u mnogim situacijama, možete se opustiti znajući da vas sigurno voli.

Traži vas

Ako pas traži upravo vas u gomili ljudi, to je dobar pokazatelj da ne samo da vas prepoznaje, već da mu se sviđate! Osim toga, kada vas radosno i oduševljeno pozdravi pred svima, to automatski podiže vaše raspoloženje.

Dopušta vam zadiranje u njegov osobni prostor

Ovo se može činiti pomalo čudnim, ali psi često ne žele imati nikoga u svom osobnom prostoru. Postoji mnogo pasmina koje krasi ova posebna osobina. Stoga ako imate psa koji odluči sjediti s vama, blizu vas ili čak na vama, to je znak da se osjeća ugodno u vašoj blizini i da mu je drago što ste toliko blizu.

Odaziva se na poziv

Način na koji se pas odaziva na poziv odraz je vašeg odnosa. Kada zovete psa, trči li do vas što je brže moguće ili se okreće u drugom smjeru? Prema riječima stručnjaka, način na koji se odaziva na poziv dobar je pokazatelj onoga što osjeća prema vama. Svakodnevno njegujte odnos s njim pun povjerenja i, što je najvažnije, ljubavi.