JEDNOSTAVNO I PRIRODNO

[VIDEO] Imaju li omega-3 masne kiseline doista zaštitni učinak kada su u pitanju neurotoksini iz zraka?

16.07.2020 u 17:57

Bionic
Reading

Razni sustavi imaju zaštitu od nečistoće, no je li moguće isto učiniti i za vlastito tijelo? Ako se pita znanstvenike sa Sveučilišta Columbia – u jednom slučaju odgovor je pozitivan

Dr. Ka Kahe, profesor epidemiologije, akušerstva i ginekologije na Sveučilištu Columbiji u New Yorku objavio je novo istraživanje o pozitivnom učinku omega-3 masnih kiselina na obranu mozga od štetnih tvari u medicinskom časopisu Neurology.

'Omega-3 masne kiseline olakšavaju borbu protiv upala i održavaju strukturu mozga. Također smanjuju štetu koju mozgu nanose neurotoksini poput olova i žive. Zato smo istražili imaju li omega-3 masne kiseline zaštitni učinak kad su u pitanju neurotoksini u zraku.

Tijekom istraživanja promatralo se žene starije od 70 godina koje žive u područjima sa zrakom koji ima visoke razine zagađenja. Žene koje su imale najniže razine omega-3 masnih kiselina u krvi imale su najveći gubitak volumena mozga.

Konzumiranje više od jednog ili dva obroka s ribom ili školjkama moglo bi starijim ženama omogućiti unos dovoljno omega-3 masnih kiselina da se mogu nositi sa zagađenjem u zraku. Prednosti omega-3 masnih kiselina smanjit će gubitak bijele tvari u mozgu te održati veličinu njihova hipokampusa.

Glavni autor istraživanja Cheng Chen koji radi za Medicinski centar Irving na Sveučilištu Columbiji kaže da se mora napraviti još istraživanja kako bi se moglo doći do nekih općenitijih rezultata.

'Naše istraživanje jedno je od mnogih koje pružaju zanimljiv uvid u utjecaj zdravog života i prehrane na smanjenje negativnih učinaka zagađenja u zraku. Ljudi bi se i dalje trebali pridržavati općih zdravstvenih uputa, no mogu reći da malo povećanje unosa omega-3 masnih kiselina ili ribljih obroka može biti dobro za zdravlje starijih žena', rekao je Cheng Chen te dodao kako je svejedno uvijek važno savjetovati se s liječnikom prije uvođenja velikih promjena u prehranu.

Među najboljim izvorima omega-3 masnih kiselina su divlji losos, skuša, sardine i tuna. Prženje, na žalost, uništava omega-3 masne kiseline.