savjeti stručnjaka

Uz ove trikove orhideje će vam brže procvasti i biti ljepše nego ikad prije

06.04.2024 u 09:17

Bionic
Reading

Više ne morate mjesecima čekati da ponovno uživate u prelijepom cvatu orhideja jer ćete ubrzati taj proces u samo nekoliko koraka

Većina sobnih orhideja u zimskim mjesecima prestaje s cvatom, a nekima treba gotovo cijelo proljeće da bi dale prve pupove. Srećom, postoje metode kojima to možete potaknuti.

Orhideje su među omiljenim sobnim biljkama upravo zbog svojeg prelijepog cvijeća u kombinaciji ružičaste i bijele, žute ili ljubičaste boje, ali u mjesecima u kojima ne rastu, osim što izostaje cvat, njihovo lišće može poprimiti smeđu boju te stabljike postati meke i savitljive.

Ipak, to ne znači da s vašom najdražom biljkom nešto nije u redu ili da joj nema spasa! Naime to su uobičajeni pokazatelji da se orhideja 'odmara' i priprema za novi cvat.

Kako biste joj olakšali ovaj period, postoji nekoliko metoda uz pomoć kojih ćete joj pružiti baš sve potrebno za još bujniji cvat u proljeće te osigurati da pupoljci izlaze zdravi i raskošni - čak i prije od očekivanog!

Za početak, važno je obogatiti zemlju u tegli odgovarajućim gnojivom. S obzirom na to da su, kao što svi dobro znamo, orhideje iznimno osjetljive biljke, uvijek kupujte ono napravljeno prema potrebama te sorte.

Potom pripazite na količine vode kojom ih zalijevate. Bitno je pogoditi onaj čaroban trenutak između faze u kojoj je korijen posve suh (što je pokazatelj dehidracije), a opet dovoljno 'žedan' da ne bi istrunuo.

Uz to, jedna od najefektnijih metoda kojima ćete potaknuti njihov rast ujedno je - besplatna. Sve što je potrebno jest držati ih na dobro osunčanom mjestu, a da opet budu zaštićene od direktne svjetlosti.

Za kraj, trik koji preporučuju stručnjaci jest pomicanje orhideja u hladniju prostoriju tijekom noći (poput ostave ili hodnika) jer se pokazalo da izlaganje većim razlikama u temperaturi vidno potiče početak njihova cvata.