LUKSUZ SVAKI DAN

Uz ove savjete vaši će ručnici uvijek biti savršeno meki

08.03.2022 u 14:02

Bionic
Reading

Koliko vam se puta dogodilo da nakon tuširanja ili uživanja u toploj i mirisnoj kupki, posegnete za prvim dostupnim ručnikom, koji vam, koliko je grub i tvrd, odmah napravi piling, iako to niste željeli. Uz par dobrih savjeta, to će za vas postati prošlost

Zasigurno ste barem jednom pomislili kako bi i sami voljeli kod kuće imati iste one bijele i velike, mekane ručnike, kakvi se nalaze valjda u svakom hotelu na ovom svijetu. Koja je tajna da su njihovi uvijek tako savršeni, dok se naši kod kuće, već nakon prvog pranja, pretvaraju u tvrde i grube ručnike, s kojima ćete nakon tuširanja dobiti i piling, iako ga ne želite.

Iz pranja u pranje, ručnici će s vremenom postati sve tvrđi, a tkanina kruta i gruba, no uz pomoć ovih savjeta i vi ćete dobiti ručnike poput hotelskih. Važno je znati na kojoj se temperaturi peru, a vjerovali ili ne, nije ni svejedno kako ćete napuniti perilicu rublja ili koje ćete proizvode koristiti.

Znate li kako omekšati ručnike, ali i postići to da uvijek budu mekani? Kao prvo, kod kupovine uvijek tražite ručnike napravljene od visokokvalitetnog pamuka, zahvaljujući čemu ćete osigurati upijanje, izdržljivost, ali i savršenu i ugodnu teksturu. Što je gramaža pamuka veća, to će i osjećaj biti raskošniji, stoga birajte one koji imaju minimalno 500 g/m2.

Osim toga, važan je čimbenik i da je taj visokokvalitetni pamuk ispreden od dugih svilenkastih vlakana, stoga nije ni čudno da su oni izrađeni od egipatskog ili Supima pamuka, najtraženiji.

1. Koristite ocat - stručnjaci preporučuju kako ćete mekoću iz već grubih i ispranih ručnika najlakše povratiti korištenjem octa. Kod idućeg pranja ručnika, koji su zbog pretjerane upotrebe omekšivača postali grubi, ubacite šalicu alkoholnog octa. Možda vam zvuči kao suluda ideja, no ocat će napraviti čudo. Kupovni omekšivač s vremenom onemogućuje dobru apsorbciju i upijanje, zbog čega će se isušiti i nestat će ona početna mekoća. Morate znati i da ocat neće pomoći odmah nakon prvog pranja, jer sve ovisi koliko su ručnici isprani.

2. Ručnici neće postati meki preko noći - tkanina će omekšati tek nakon nekog vremena, stoga budite strpljivi. S njima se događa isto kao i s ostalom vašom odjećom, no omekanit će puno prije nego vaša iznošena, omiljena majica, koja nije izrađena 100 posto od pamuka

3. Pazite kod punjenja i korištenja perilice za rublje - jedno od najvažnijih pravila je da ručnike perete zasebno, kako bi izbjegli bojanje istih, ali i prenošenje vlakana na vaše savršene ručnike. Isto tako nove ručnike ne bi nikada trebali prvi puta oprati s već ispranima. Uz to, vaša perilica nikada ne bi trebala biti prepunjena stvarima, jer ručnicima treba dovoljno mjesta u bubnju da mogu cirkulirati, ali i da se dobro operu i isperu. Ugurate li previše, na kraju ćete dobiti nagomilanu hrpu prepunu vlage, koja će dovesti do krutih ručnika. Stručnjaci kažu kako je najbolje prati oko sedam velikih ručnika, dok je maksimum njih 10.

4. Ne pretjerujte s praškom za pranje - ključ se krije i u tome da ne pretjerujete s praškom, zbog čega se tijekom ciklusa ispiranja isti neće dobro isprati, što će ponovno rezultirati tvrdoćom. Izbjeljivač će možda vratiti bijelinu vašim ručnicima, no isto tako će uzrokovati oštećenje na tkanini i uništiti same ručnike.

5. Izbjegavajte omekšivače - osim što ne treba pretjerivati s praškom za pranje, izbjegavajte i omekšivače, koliko god vam to suludo zvučalo. Omekšivač će zapravo napraviti sasvim suprotno od onoga što očekujete - pa će ručnik omjesto da omekša, postati još tvrđi. Ukoliko baš ne možete bez istih, stavite najmanju moguću količinu.

6. Savršena temperatura za pranje - iako smo naučili da s višom temperaturom ubijamo i sve štetno, ukoliko želimo zadržati mekoću ručnika, potrebno je pridržavati onoga što piše na etiketi i stavljati prati ih upravo na tu temperaturu.

7. Rastresite ručnike da bi zadržali mekoću - prije negoli ih ubacite u perilicu rublja, ručnike dobro rastresite. Zahvaljujući tom malom triku, vlakna će se lagano rastvoriti, a zahvaljujući tome prašak će moći ući u svaku poru i savršeno ih oprati. To ponovite i nakon što ih izvadite iz sušilice za rublje.

8. Pripazite kod sušenja - nikako, ali nikako ne sušite ručnike na radijatorima i sličnim izvorima topline, jer će time vaši ručnici samo dodatno postati grubi. Najbolji način da ostanu meki i ugodni je da ih odmah nakon pranja ubacite u sušilicu, no pretjerivanje i s tim uništava ručnike. Povremeno ipak preskočite sušilicu i osušite ručnike prirodnim putem.