ČESTE POGREŠKE

Uz ove savjete piletina će vam uvijek biti za prste polizati

19.03.2019 u 18:05

Bionic
Reading

Ima li što ukusnije od dobro pripremljene hrskave piletine koja se topi u ustima? Ipak, oprez, stručnjaci upozoravaju kako pileće meso može biti vrlo ozbiljna prijetnja zdravlju ukoliko se ne vodi računa o nekoliko bitnih stvari

Odmrzavanje

Ako ste i vi među onima koji piletinu odmrzavaju na sobnoj temperaturi, savjetujemo vam da to više ne radite. Naime, to su idealni uvjeti za razvoj bakterija koji mogu poremetiti probavni sustav. Stručnjaci kažu kako pileće meso treba odmrzavati na tanjuru, pokriti ga folijom i staviti na dno hladnjaka, jer je na tom dijelu temperatura najniža.

Pranje piletine

Istraživanja su pokazala kako mnogi prije pripreme piletine je peru, no stručnjaci se slažu kako će se bakterije tako samo proširiti po cijeloj površini mesa. Stoga je dovoljno samo začiniti je i oprati. Radije nakon pripreme piletine temeljito operite sva mjesta na kojima je meso bilo poput tanjura, daske za meso, noževa… Prilikom pripreme sirovog pilećeg mesa, nikako nemojte stavljati ostale namirnice u doticaj s mesom kako ne biste prenijeli bakterije na druge namirnice.

Korisne i štetne namirnice

Evo što trebate jesti, a što izbjegavati želite li dobro svojoj jetri

Pogledaj galeriju

Prepržena piletina

Prepržena ili presuha piletina čest je problem koji muči mnoge, a ovome se može lako doskočiti jednostavnim trikom. Još jedan način da spriječite pretjerano prženje piletine je pokrivanje aluminijskom folijom tijekom prvih 20 minuta pečenja. Ovaj trik usporit će pečenje mesa na prsima te će se taj dio pileta ispeći u isto vrijeme kada i meso na batacima. Folijom lagano prekrijte pile, nemojte ga umotati kako bi zrak mogao lagano strujati između folije i mesa.

Trik za sočniju piletinu

Claudia Sidoti, glavna kuharica u HelloFresh, savjetuje kako mnogi nikad ne naprave jedan važan korak prilikom pripreme piletine. 'Bilo da pečete, pržite ili pečete piletinu, uvijek je prvo posušite papirnatim ručnikom. Piletina tako neće ispustiti previše vode prilikom termičke obrade. Rezultat će biti hrskava i ukusna piletina s idealnom količinom vode', otkriva ona.

Preskakanje mariniranja

Mnogi prilikom pripreme zaborave na mariniranje sa začinima. Chef Lauren Koeppe savjetuje kako će dobar omjer začina dati zanimljiv i nov okus slasnoj pečenoj piletini. Ona savjetuje kombinaciju svježe ili sušene majčine dušice, kadulje, origana ili ružmarina, te svježi češnjak i limun. Naravno, ostatak marinade nikako nemojte ponovno koristiti kako se bakterije sa svježeg mesa ne bi ponovno nanijele na pečenje.

Nemojte odstranjivati kožu i kosti

Kožu ne biste trebali maknuti s mesa kod pečenja jer ona kao i kosti ima važnu ulogu. Bijelo je meso samo po sebi jako suho i ako uklonite kožu i kosti, ostat će bez sokova koje oni čuvaju, što znači da će biti suho nakon pečenja. Zbog kože i kostiju, bijelo meso će biti daleko sočnije nakon pečenja.

'Odmor' mesa

Nakon što se piletina skuhala, dajte joj priliku da se odmori prije rezanja. To omogućuje sokovima da se preraspodjele u meso, što pomaže zadržavanju okusa umjesto da se sve izlije na vašu dasku za rezanje - ovo pravilo vrijedi i za druga mesa.