VRIJEDI ISPROBATI

Uz ove feng shui trikove svaki dnevni boravak postat će ugodniji

19.01.2019 u 17:30

Bionic
Reading

Američka stručnjakinja za feng shui Laura Cerrano otkriva kako iskoristiti najbolje od prostorije kao što je dnevni boravak

'Ovisno o izgledu vaše kuće ili stana, dnevna soba jedna je od prvih prostorija u koju ćete zakoračiti, što znači da njezina prezentacija stvara određeni osjećaj, emocije, način razmišljanja i energetsku frekvenciju prije nego što se zaputite u ostale prostorije u domu', smatra američka stručnjakinja za feng shui te otkriva šest trikova pomoću kojih ćete postići harmoničnu atmosferu u dnevnom boravku.

Funkcionalnost na prvom mjestu

Prije nego započnete kupovinu ili mijenjanje rasporeda postojećeg namještaja u dnevnoj sobi Cerrano savjetuje da razmislite o načinu na koji ju planirate koristiti, uz postavljenje pitanja poput kakve aktivnosti će se odvijati u dnevnoj sobi, koristi li se za opuštajuće aktivnosti, zabavu, posao ili objedovanje, hoće li potencijalni gosti ovu prostoriju koristiti za spavanje i slično.

'Razumijevanje funkcije prostorije pomoći će vam u odabiru tipa namještaja i odgovoriti na pitanje koliko vam ga je zapravo potrebno. Zatim možete odlučiti o cjelokupnom izgledu sobe. Vođenjem principima feng shuija, jako je važno da osigurate pristupačno i neometano kretanje oko namještaja', savjetuje stručnjakinja.

Bez obzira na funkcionalni segment prostorije, nijedan dnevni boravak nije potpun bez kauča i njegov položaj u prostoriji ima veliko značenje.

  • +8
Ideje za dnevni boravak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Kao i u svakoj prostoriji u kojoj primjenjujete principe feng shuija, najbolje je uspostaviti takozvano zapovjedno mjesto. Ukratko, to znači da osobe koje se koriste kaučom cijelo vrijeme u dnevnoj sobi imaju jasnu prednost od onih koje ulaze u nju.'

Nakon što odaberete zapovjedni položaj za svoj kauč vjerojatno ćete htjeti znati koje je najbolje mjesto za postavljanje televizora.

'Većina televizora ovih dana je iznimno tanka, stoga će se s lakoćom moći montirati na zid, što na koncu pomaže u održavanju elegantne i urednije prezentacije dnevnog boravka', ističe stručnjakinja.

Ako se dvoumite oko pitanja pozicioniranja TV-a iznad kamina, Cerrano savjetuje da, ukoliko je moguće, navedeno ne učinite ukoliko vam je namjera stvoriti prostor u kojem biste se bolje povezali i razgovarali s članovima obitelji, stoga učinite kamin glavnom točkom u prostoriji.

Prigrlite boje

'Ovisno o metodi feng shuija koju planirate primijeniti u dnevnom boravku, najbolja boja može se odrediti smjerom kompasa, pet elemenata ili metodom bagua karte. Ako je vaš dnevni boravak okrenut jugu, u obzir uzmite tople boje poput crvene, narančaste, žute ili čak ružičaste i ljubičaste', ističe stručnjakinja, no iako savjetuje poigravanje bojama u prostoriji, također upozorava da ih koristite s mjerom.

'Od vas se ne očekuje to da cijeli dnevni boravak obojite u jednoj od navedenih boja. Decentno istaknute u prostoru, ove boje i dalje igraju veliku ulogu. Neutralnu boju zidova u dnevnom boravku naglasite toplim nijansama kroz izvore svjetlosti, umjetnička djela i tekstil poput ukrasnih jastuka ili uz pomoć tepiha', naglašava američka stručnjakinja za feng shui.

Pažljiv odabir dekorativnih elemenata

Kada je riječ o dekoriranju dnevnog boravka, naglasite kolekciju predmeta koji za vas imaju veliko i sentimentalno značenje.

'Pobrinite se da u dnevnom boravku istaknete one predmete koji prenose sretnu energiju. Kada ih ugledate u prostoriji, trebali biste se osjećati sretnim, imati osjećaj postignuća, znatiželje ili avanture jer naše okruženje uvijek utječe na svjesnoj i podsvjesnoj razini.'

Strateško pozicioniranje ogledala

Ako se ne možete pohvaliti velikom kvadraturom dnevnog boravka, Cerrano predlaže nabavu ogledala, a njegova pozicija u prostoriji je iznimno važna.

'Ogledala imaju sposobnost malu prostoriju učiniti većom, samo budite svjesni činjenice da je ono reflektirajući predmet jer udvostručuje energiju onoga što se u njemu vidi', upozorava stručnjakinja, dodajući kako biste trebali odabrati veličinu zrcala koje vam omogućuje da se u njemu vidite do prsa da biste osigurali 'hvatanje vlastite aure'.

Biljke

U postizanju dobrog feng shuija u dnevnom boravku mogu vam pomoći i biljke jer prostoru daruju životnu energiju. Osim toga, pomažu u pročišćavanju zraka i daruju jedinstvenu teksturu zahvaljujući listovima. Biljke koje prema feng shuiju krase pozitivne vibracije su engleski bršljan, mirisni ljiljan, bambus, sukulenti, fikus gumijevac i sanseverija.

ZAHVALNO ZELENILO

Zanemarivane sobne biljke koje će uspijevati i u najmračnijim prostorijama

Pogledaj galeriju

Prostor zagušen stvarima

'Jedan od najlakših principa feng shuija koje možete zapamtiti je ne dopustiti da se nered nakupi u vašoj dnevnoj sobi ili u bilo kojoj prostoriji', kaže Cerrano. 'Neki mogu raspravljati o ovome i reći da to nije važno, no brojni znanstvenici dokazali su kako nered ima negativan mentalni i fizički učinak na ljudsko tijelo i um, stoga se riješite svega onoga što vam ne treba, ne koristite ili ne volite u prostoriji.'