SOČNI I FINI

Uz ovaj recept kotleti više nikad neće biti suhi i tvrdi

15.04.2019 u 16:52

Bionic
Reading

Tko ne bi poželio uskusne i fine svinjske odreske za ručak? Iako se priprema ovog klasičnog jela čini vrlo jednostavna često se može dogoditi da ispadnu poprilično suhi

Tajna mekih i ukusnih svinjskih odrezaka je u nekoliko koraka pripreme.

Uz ovih nekoliko savjeta pripremit ćete savršene kotlete koji nikad neće biti pretvrdi niti presuhi.

Prilikom kupnje uvijek vodite računa o boji mesa, dakle neka bude nježno ružičaste nijanse. Također, bitna je i kost koja ima funkciju sprječavanja prekuhavanja mesa dok masnoća daje okus i sokove koji se otpuštaju tijekom pečenja.

Mnogi se nakon pripreme razočaraju svinjskim odrescima jer su bezukusni pa je savjet iskusnih chefova da se okus svakako pojača jednostavnom marinadom.

  • +13
Namirnice bogate proteinima Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Okus svakako morate pojačati jednostavnom marinadom: možete ih marinirati u jednostavnom umaku poput octa ili limunovog soka, ulja, soli i bilo kojeg vašeg omiljenog bilja ili začina). Kiselina će razgraditi bjelančevine kako bi se meso bolje natopilo i začinilo.

Najbolje je marinirati ih u hladnjaku najmanje 3 do 4 sata, ali ne dulje od 12 sati. Meso prije pripreme stavite na sobnu temperaturu.

Inače, svinjskim odrescima je potrebno oko 30 minuta do postizanja sobne temperature pa se time osigurava ravnomjerno kuhanje te zadržavanje vlage tijekom procesa kuhanja.

Ne zaboravite odreske dobro osušiti papirnatim ručnikom prije nego ih stavite na štednjak kako biste uklonili višak marinade i spriječili mogućnost da pregore.

Kako bi umak bio sočniji, možete dodati tijekom pripreme malo pilećeg temeljca ili komadić maslaca na vrh.

Sastojci:

  • 2 svinjska odreska
  • 1 žlica Dijon senfa
  • 1/4 šalice aceto balsamico
  • 1/4 žlice maslinovog ulja
  • jedna žlica 4 češnja češnjaka
  • 6 grančica svježeg timijana
  • 1/2 šalice pilećeg temeljca
  • 2 žlice maslaca
  • sol i svježe mljeveni papar

Priprema: U velikoj zdjeli umutite Dijon senf, soja umak, aceto balsamico, 1/4 šalice maslinovog ulja, češnjake i grančice timijana. Nakon toga dodajte svinjske umake u veliku plastičnu vrećicu. Prelijte marinadu preko svinjskih odrezaka, pazeći se dobro natope. Zalijepite vrećicu i ostavite u hladnjaku najmanje 3 do 4 sata. Izvadite svinjske odreske iz marinade i osušite ih papirnatim ručnikom.

Pustite da se zagriju na sobnu temperaturu, a zatim izdašno pospite solju i paprom. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na oko 190-200 stupnjeva Celzijusovih. Zagrijte veliku tavu s preostalim maslinovim uljem na srednje visokoj temperaturi. Dodajte svinjske kotlete i kuhajte 2 do 3 minute do zlatno smeđe. Zatim odreske prenesite u posudu i ulijte pileći temeljac. Na vrh svakog svinjskog kotleta dodajte 1 žlicu maslaca. Stavite u pećnicu na oko 6 do 10 minuta.

Svinjske odreske na tanjur, prekrijte folijom i ostavite da odstoje najmanje 10 minuta prije rezanja. I dobar tek!