TAJNE LJEPOTE

Uvjereni ste kako pri sušenju kose nemate što pogriješiti? Itekako niste u pravu

27.01.2021 u 18:15

Bionic
Reading

Iako se trendovi frizura stalno mijenjaju, pa je netko oduševljen kovrčavim frizurama, drugi pak obožavaju ženstvenu dugu kosu, a mnogi se drže neodoljivih kratkih varijanti poput boba, jedno je konstanta: lijepa, zdrava i njegovana kosa nikad ne izlazi iz mode

Frizeri smatraju da su aktivnosti o kojima puno ne razmišljamo poput pranja i sušenja kose također nimalo nevažni koraci do prelijepe kose.

Poznata španjolska frizerka María Baras objasnila je kako je osim pravilne prehrane i unošenja dovoljne količine vode, tzv. zdravo sušenje kose također bitno.

I ne, mislimo na puštanje da se kosa osuši na zraku. Naime, iako se dugo vremena govorilo da je to najbolji tretman za kosu, sad već postoje mnogi stručnjaci koji kako zapravo zadržavanje vlage u kosi utječe na unutarnju strukturu kose.

Dakle, ukoliko se žurite i najčešće fenom sušite kosu, kako bi kosa izgledala prelijepo najvažnije je, naravno, ma koliko se žurimo, ne pretjerivati s vrućim zrakom te ne približavati sušilo kosi.

'Idealno je postići efekt kao da vam kosu suši lagani ljetni povjetarac', ističe Baras.

Evo nekoliko korisnih savjeta prilikom korištenja sušila za kosu:

1. Koristite kvalitetan fen s velikom snagom, ali sa srednjom temperaturom, ostavljajući gumb za temperaturu uvijek u sredini kako se ne bi sušio s prehladnim ili vrućim zrakom. "To je najbolji savjet kako biste postigli volumen kose.

  • +3
Lijepa i njegovana kosa zaštitni je znak španjolske glumice Penelope Cruz Izvor: Profimedia / Autor: John Salangsang/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia

2. Sušilo držite na sigurnoj udaljenosti, otprilike tri do četiri centimetra od kose .

3. 'Ako imate tanku kosu, možete je fenirati spuštene glave, a zatim premjestiti kosu s jedne strane na drugu. Tako ćete postići veću bujnost', kaže María Baras.

4. Za dodatni volumen kosu sušite s glavom na dolje, a ako želite ravnu, zaglađenu kosu sušite s vrha kako bi kosa bila neposlušna.

5. Važan je i redoslijed kojim sušite. Ako imate šiške, Baras savjetuje da je uvijek prvo što osušite kako ne bi poprimile loš oblik prilikom pomicanja glave. Nakon toga, poželjno je nagnuti glavu da osuši potiljak i korijen, a zatim uspravite glavu i posušite ostatak kose.

6. Mnogi frizeri poput Maríe Baras smatraju da tijekom sušenja nije nužno koristiti četke ili češljeve već samo prste za lagano oblikovanje. Međutim, za prirodni rezultat možete koristiti klasičnu četku ili ravnu četku kako bi se pomoglo da se topli zrak ravnomjerno rasporedi i kosa dobro osuši.

7. Iako prema nekim istraživanja oko 50 posto ljudi koristi fen za kosu bez stavljanja vrha (mlaznice) on je bitan jer pomaže u definiranju frizure, ali i zatvaranju kutikule te smanjuje lomljenje vrhova. Ako sušilo koristite bez mlaznice, rezultat će biti prirodnije sušenje, poput sušenja na zraku, uz očuvanje volumena i oblika koje vaša kosa ima po prirodi. Ako vam je kovrčava ili valovita, Baras savjetuje upotrebu difuzora kako biste kontrolirali kovrčanje.

8. Savjet za kraj: Prije nego što počnete sušiti kosu, potrebno je vlagu iz kose dobro ukloniti ručnikom, bez grubog trljanja kose kako je ne biste slomili. Možete čak koristiti i turban od mikrofibre namijenjen sušenju kose što ubrzava proces.