VJEČITI MODEL

Uvijek u trendu: Ovaj komad bez kojeg ne možemo zamisliti ljeto ove godine slavi veliku obljetnicu

02.07.2021 u 19:13

Bionic
Reading

Bikini ove godine obilježava čak 75. rođendan, a ovaj odjevni komad koji je kad se pojavio, izazvao pravu sablazan i šok, danas je omiljeni klasik

Nevjerojatno zvuči podatak da baš ove godine, omiljeni bikini obilježava čak 75 godina na modnoj sceni.

Suvremeni bikini nastao je u Francuskoj po završetku Drugog svjetskog rata, 1946. godine. Francuski modni dizajner Jacques Heim izradio je dvodijelni kupaći kostim i prozvao ga 'atom', što je bio najmanji model kupaćeg na svijetu u to vrijeme.

Istodobno, modni dizajner Louis Reard počeo je prodavati isti proizvod na francuskoj rivijeri koji je prozvao 'bikini' prema istoimenom pacifičkom otočju preuzevši naslov izumitelja tog odjevnog predmeta.

Godine 1947. bikini se počeo prodavati u SAD-u, ali je prodaja isprva bila prilično slaba. Bikini je izazivao javnu sablazan i zgražanje, a neki su američki gradovi čak zabranili njegovu uporabu! Tek je u vrijeme seksualne revolucije 60-ih, bikini je postao jedan od najpopularnijih ženskih kupaćih kostima.

  • +18
Trendi modeli bikinija i kupaćih kostima Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

U 50-ima ga je dodatno popularizirala francuska filmska diva Brigitte Bardot u Cannesu ponosno pozirajući na plaži u zavodljivom bijelom bikiniju, a ostalo je povijest!

Bikini je vremenom doživljavao različite modifikacije no bez obzira na aktualne trendove njegova popularnost ne posustaje.