Zdravlje je in

Upoznajte DNS i trenirajte na pametan način

18.12.2019 u 08:53

Bionic
Reading

DNS ili Dinamička neromuskularna stabilizacija je najučinkovitiji program korektivnog i terapijskog vježbanja. Da terapijski ne znači nužno i dosadno saznat ćete već na prvom treningu kada ćete tijelom ulaziti u zabavne i zahtjevne pozicije kako biste ga neuromišićno reprogramirali te reaktivirali pravilne i prirodne obrasce disanja i kretanja

ZAŠTO NAJUSPIJEŠNJI SPORTAŠI TRENIRAJU DNS??

Iako se DNS često koristi za rehabilitaciju ozljeda i bolova sportaša, uvođenje njegovih principa u redovite treninge kod sportaša kao što su Novak Đoković i Roger Federer, DNS je od metode u rehabilitaciji prerastao u inovativni program vježbanja. Kod profesionalnih sportaša je postao izrazito popularan jer na znanstveno utemeljen način uključuje svaku komponentu žičano-mišićnog i lokomotornog sustava (mišiće, zglobove, kosti, živce i fascije) te optimizira kretanje radi sprječavanja ozljeda i poboljšanja sportskih performansi.

DNS je nastao na znanstvenim studijama koje su proučavale djecu dok uče koristiti tijelo tj. znanstvenike je zanimalo kako novorođenčad aktivira prirođene obrazaca kretanja koji su neophodni su za kontrolu držanja i stabilnost kralježnice tijekom cijelog života. Obrasci kretanja dojenčadi odabrani su upravo zato što DNS kreće od ideje da je tijekom evolucije ljudski mozak dizajniran da uči obrasce kretanja na točno određen način, odnosno upravo onako kako to rade djeca. Korištenjem i ponovnim izlaganjem mozga tim prirođenim obrascima kretanja koje tijekom života mozak vrlo često „zaboravi“ pokazalo se da ima vrlo učinkovita i terapeutska djelovanja na cijeli organizam. Ovaj oblik neuromišićnog reprogramiranja neki nazivaju "povratkom osnovama" ili "ponovnim pokretanjem" procesora za kretanje mozga.

NAUČITE SE KRETATI SAVRŠENO I LAKO POPUT DJETETA

Kako to izgleda DNS vježbanje? Svaka vježba prije svega uključuje vraćanje optimalnih obrasca disanja i pravilne uporabe dijafragme. Tijekom vježbanja oponašaju se pozicije i pokreti dojenčadi kao što su puzanje, okretanje i povlačenje i to na vrlo zabavan i motorički zahtjevan način. Kroz različite tjelesne pozicije postiže se maksimalna stabilnost kralježnice koja osigurava centriranje zglobova i ispravnost pokreta ruku i nogu. Ovaj stil stabilizacije i pokreta jedinstven je za DNS, apsolutno je siguran, jednostavan i ugodan jer se poštuju idealni zakoni razvojne kineziologije, a toliko je jednostavan da ga može prakticirati svatko, bez obzira na dob, iskustvo u vježbanju i razinu treniranosti.

ZAŠTO JE DNS TOLIKO DRUGAČIJI?

Glavni benefit ovog programa vježbanja leži u činjenici što se preciznim stavljanjem vježbača u određene pozicije stimuliraju prirođeni refleksi koji pokreću globalnu motoričku reakciju tj. uključuje se duboka kralježnička muskulatura („core“) koja nije pod svjesnom kontrolom i ne može se vježbati klasičnim vježbama. Izvođenjem DNS položaja i pokreta reprogramiraju se poremećeni neurološki putevi zaduženi za kontrolu pokreta i stabilizaciju. Ponavljanjem ovih vježbi stvorit će se učinkoviti obrasci koji postaju automatski i nesvjesni, a što je temelj za zdravo i učinkovito kretanje te zaštitu tijela od većine ozljeda, a osobito kralježnice. Vježbanjem DNS pozicija optimalna mišićna aktivacija postignuta na treningu prenosi se apsolutne svakodnevne aktivnosti kao što su sjedanje na stolac, ustajanje iz kreveta, hodanje, trčanje, saginjanje, a što zapravo znači da popravljate funkcionalnost svoga tijela.

KOME JE SVE DNS NAMIJENJEN?

Budući da DNS ima povoljni učinak na zdravlje, preporuča se baš svima a osobito onima koji imaju probleme s kralježnicom (diskus hernije, spodilozu, spodilolistezu) ili bolove u vratu, leđima, ramenima, koljenima i drugim dijelovima tijela. Isto tako, preporuča se i onima koji žele usporiti degenerativne promjene kod Ankilozatnog spodiloartritisa/ Morbus Bechterewa, artroza ili su često ozlijeđeni, imaju sindrome prenaprezanja poput “skakačkog i trkačkog koljena” i hondramalacije patele te onima koji se žele osjećati i izgledati bolje, bit bolji u svojim rekreativnim aktivnostima ili unaprijediti sportsku performansu.

  • +6
motionLab Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

DNS U MOTIONLABU – CENTRU ZA PAMETAN POKRET

MotionLab je prvi hrvatski Centar za pametan pokret kojeg je osnovala dr.sc. Ines Čavar, mag.cin. MotionLab je spoj rehabilitacijskog i fitnes centra u kojem se svi programi vježbanja zasnivaju na DNS principima. Filozofija treninga počiva na ideji da koristimo ljudsko tijelo upravo na način za što je dizajnirano, a to je pokret. Želite li trenirati na drugačiji, kreativan i zabavan način te se osjećati i izgledati bolje, saznaj više o MotionLab treninzima pametnog pokreta. MotionLab treninzi osigurat će ti ispravnu posturu i pravilne obrasce kretanja, a uz to ćeš imati motorički sposobno, funkcionalno, fleksibilno i lijepo definirano tijelo u kojem ćeš se osjećati zdravo i zadovoljno. Zakorači u pokret, vidimo se u MotionLabu.