#DOBREPRIČE

Upoznajte Danijelu Ninić, ženu koja pretvara bukete u slike od prešanog cvijeća

29.07.2023 u 21:10

Bionic
Reading

Mnogi su u svojim osnovnoškolskim danima skupljali, slagali i sušili cvijeće između listova bilježnica i knjiga u zbirku koja se naziva herbarij te su tako učili o biljkama. Simpatična Samoborka svoju kreativnost pretvorila je u prvi hrvatski umjetnički studio za prešanje i izradu cvjetnih slika, označivača stranica i čestitki

Nema onog tko ne voli imati cvijeće u kući, ali svima je žao kad uvene i treba ga baciti. Tužan je to trenutak koji stvara i otpad, a istovremeno podsjeća na to da se 'ubilo' prekrasnu biljku. Baš zato je odlična ideja da se cvijeće koje polako, ali sigurno dolazi svom kraju u vazi preobrazi u pravo malo dekorativno remek-djelo – čime mu se produži život. Danijela Ninić radi upravo to. Kroz svoj brend Cvjetni put ljubav prema cvijeću pretvorila je u nesvakidašnju umjetnost.

'Još dok sam bila djevojčica, voljela sam brati cvijeće i stavljati ga u herbarij, no tek prije dvije i pol godine tu sam zaboravljenu ljubav ponovno otkrila i odlučila pretvoriti u nešto više od običnih herbarija. Odlučila sam otvoriti prvi hrvatski studio za prešanje vjenčanih buketa i izradu slika od prešanog cvijeća', uvodi nas u priču Danijela.

Kad smo je pitali koliko je potrebno za nastanak zidne dekoracije i što je sve potrebno za izradu, kaže da je rad s cvijećem na prvi pogled lak i jednostavan, no to je daleko od istine.

'Cvijeće je vrlo osjetljiv medij te je potrebno puno strpljenja i volje za rad. Ovisi to o vrsti cvijeća, no ako se radi o buketima, potrebno im je od šest do osam tjedana da se isprešaju. A na cjelokupan proces od rastavljanja buketa do gotove cvjetne umjetnine, ovisno o veličini, potrošim od 20 do 30 radnih sati', rekla je.

Kada joj stigne buket, prvo ga kompletno dekonstruira i stavlja u drvene preše. 'U prešama se nalaze papir i karton. Papire je potrebno mijenjati svakih nekoliko dana da bi cvijeće uvijek bilo na suhom kako bi se iz njega izvukla sva voda i sačuvao oblik. Nakon što se ispreša, slijede sastavljanje cvijeća te izrada kompozicije za cvjetnu umjetninu. Na kraju je ona spremna za stavljanje u okvir te postaje vaša vječna uspomena i predivna zidna dekoracija', govori nam.

Njezini radovi ubrzo su postali hit na društvenim mrežama. 'Uvijek se ugodno iznenadim kada dobijem riječi pohvale i divljenja, to je uvijek lijepo čuti. Sretna sam što su reakcije uvijek pozitivne i da se ljudima sviđa ono što radim, a zauvijek sam zahvalna svakome tko mi pruži povjerenje za to da i njegovo cvijeće pretvorim u sačuvanu cvjetnu umjetninu', kazala je.

Otkrila nam je koje cvijeće najviše koristi, a koje joj možda stvara poteškoće i predstavlja poseban izazov. 'Najdraže mi je raditi s ružama te raznim zelenjem za teksturu. Također volim raditi sa sitnim livadnim cvijećem, poput jaglaca ili maćuhica, to je vrlo zahvalno cvijeće za prešanje, a prekrasno izgleda kao dio slike. Poseban izazov uvijek je ono cvijeće koje sadrži jako puno vode u laticama, poput orhideja ili ljiljana. Za njih je stvarno potrebno usavršiti tehniku prešanja, no čak i tada ne uspije svaki cvijet', priznaje.

Većina cvijeća koje koristi stiže iz njezina obiteljskog vrta. 'Imam sreću da su mi na raspolaganju dva vrta, oni kod moje kume i kod brata. U njihovim vrtovima najviše ima maćuhica, hortenzija, jaglaca, kao i razni grmovi ruža', zadovoljno kaže.

Zanimalo nas je što je najvažnije prilikom izrade i radi li prvo skicu ili sve ide iz glave. 'Bitne su strpljivost i mirna ruka, jer sve se radi pincetom. Cvijeće je krhko kada je suho pa je bitno pažljivo rukovati njime. Ako radim vjenčani buket, onda je dizajn u dogovoru s klijenticom, a ako radim neku sliku, onda je tu uvijek skica. Rijetko kada se dogodi da nešto napravim iz glave. Volim imati sve isplanirano i organizirano, pa tako i ono na čemu radim', ističe.

Ispričala nam je što najviše voli izrađivati i što se najviše traži. 'Volim izrađivati sve vrste radova od prešanog cvijeća i nemam preferencija, uživam u svakom od njih. Neki su više izazovni, neki manje. Najviše se traže vjenčani buketi jer žene na taj način sačuvaju dio svog vjenčanja i mogu ga se prisjetiti svaki dan pogledom na cvjetnu umjetninu na zidu svoje sobe. Zatim su tu cvjetne životinje, potom i cvjetni portreti', objasnila je.

Danijela sve radi sama, od korisničke podrške do poslova direktora i dostavljačke službe. Imala je i izložbu svojih cvjetnih radova, što bi voljela ponoviti jer joj je to, rekla je, bilo lijepo iskustvo. 'Radionice su za sada samo ideja, još nije sazrio cijeli taj proces, no u planu su', najavila je. Nerijetko crta cvjetne ilustracije te je tako nastala i njezina bojanka za odrasle.

'Moj hobi je bojenje još od 2015. godine, a kako volim cvijeće, okušala sam se u crtanju cvjetnih ilustracija i složila cvjetnu bojanku za odrasle. Također sam u suradnji s nećakinjom napravila mini bojanku s motivima Noći vještica. Bojanke su dostupne samo u digitalnom obliku, no tko zna, možda jednog dana zažive i u onom papirnatom', napomenula je. Cvjetne umjetnine njezina su strast, a uz njih izrađuje razne prigodne čestitke za rođendane, vjenčanja te krštenja. Izradila je i označivače stranica od prešanih cvjetova.

Na kraju smo doznali ponešto o njezinim planovima. 'Želja mi je da što više ljudi čuje za ovu divnu metodu očuvanja buketa jer smatram da je stvarno predivno ušetati u dom i vidjeti personaliziranu cvjetnu zidnu dekoraciju. Također, voljela bih imati još poneku izložbu - trenutno završavam Monu Lisu od cvijeća, a uslijedit će još nekoliko divnih žena koje su naslikali poznati slikari kroz povijest. Svi radovi bit će napravljeni od prešanog cvijeća, s malo nacrtanih detalja', poručila je i dodala:

'Plan je da jednog dana imam i izložbeni studio u kojem će svi moći doći pogledati moje radove i popiti šalicu čaja ili kave sa mnom, ali i nabava plastenika u kojem ću moći posaditi još više cvijeća za svoje radove. Za sada uživam u poslu i razvijam ideje u glavi, a kasnije ću ih, nadam se, i realizirati.'

  • +10
Danijela Ninić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album