BRUTALNO ISKREN

Ukazao na probleme: Chef David Skoko bez zadrške progovorio o domaćoj gastronomiji

17.04.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Na Weekend Food Festivalu, koji se upravo održava u Rovinju, gostovao je jedan od najpoznatijih domaćih chefova, David Skoko iz restorana Batelina, te je otkrio svoje mišljenje o domaćoj gastro ponudi

U razgovoru s voditeljem Petrom Štefanićem na Weekend Food Festivalu diskutirao je o hrvatskoj gastronomiji te smatra da smo preskočili nekoliko stepenica i nismo napravili dovoljno čvrste temelje da bismo se dalje razvijali, piše Glas Istre.

Skoko misli da je sve što radimo u našoj gastronomiji pogrešno, a to je i brutalno iskreno argumentirao u Rovinju.

  • +3
David Skoko Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic /PIXSELL

'Osamdeset posto naše ribe se izvozi i isto toliko se uvozi u naše restorane - a osamdeset posto hrvatskog ulova je sitna plava riba. Skoro sva sitna plava riba ide u izvoz. S druge strane 80 posto konzumirane ribe u Hrvatskoj dolazi iz uvoza. To je katastrofa! A to je zbog toga što naše tržište ta srdela ne zanima.

U stanju smo brendirati nešto čega nemamo. Recimo, imamo fantastične škampe - i guramo ih i promoviramo, a ukupni ulov svih škampi, primjerice u Kvarneru, je stotinjak kilograma dnevno, što jedan malo bolji restoran potroši u jednom danu. Slično nam je i s tartufima - brendiramo nešto čega imamo jako malo. A s druge strane, imamo jako puno sitne plave ribe - ulovimo je puno, no to nam nije zanimljivo brendirati', iskren je naš poznati chef.

Također, iako baziramo naše gospodarstvo na turizmu, zapitao se imamo li dovoljno lokalnih proizvoda.

'Nemamo! Imamo dovoljno za dva-tri fine dining restorana, koji rade između 35 i 40 kuvera dnevno. Imamo hotele u kojima je smješteno na tisuće gostiju, koji svaki dan doručkuju, ručaju i večeraju - ovdje nema domaćih namirnica, pa čak nijedna kapula nije domaća', rekao je Skoko, piše Glas Istre.