domaći biseri

U top 100 svjetskih plaža Britanci svrstali i dvije hrvatske

13.03.2024 u 14:39

Bionic
Reading

Tražite li svoje mjesto na kojem ćete provesti godišnji odmor, rasteretiti se od svakodnevnice, sunčati se plivati i roniti u kristalno čistom moru, pročitajte što ima za reći londonski portal, poznat po vodičima za plaže

Ugledni medij upravo je objavio Golden Beach Award 2024, nagradu za najboljih 100 plaža u svijetu prvu tog tipa zbog jedinstvenih kriterija (uz ljepotu, tu su i kultura, prirodna raznolikost, lifestyle) te glasanja odabranih experata influencera iz čitavog svijeta.

Hrvatsku su predstavljali Putoholičari, a na listi među plažama Španjolske, Turske, Italije, Brazila, Australije, Maldiva, Havaja i mnogih drugih, našle su se i dvije ljepotice hrvatske obale.

Prva od njih je splitska plaža Bačvice. 'Predstavlja kulturni simbol i epicentar društvenog života, gdje se duh grada najživlje izražava kroz igru ​​picigin. Picigin je sport ili, prikladnije, umjetnička forma, gdje mještani izvode akrobacije olimpijske razine u plitkim vodama kako bi zadržali sićušnu lopticu u zraku, često uz dramatične skokove i padove u more. Ovdje je razmetanje dio igre, a dress code naizgled nalaže Speedos', piše BeachAtlas.

čarobni jadran

Biser Korčule koji se isplati posjetiti: Plaža Vaja oduševljava turiste željne osame

Pogledaj galeriju

Druga je tunel za podmornice na Visu koja je zbog jedinstvene kombinacije prirodne ljepote i povijesnog značaja privukla pozornost žirija.

'Tko bi rekao da bi se vojne podmorničke baze iz Hladnog rata mogle pretvoriti u zapanjujuća utočišta na Mediteranu? Na otoku Visu, usred njegove prirodne ljepote, gdje miriše divlji ružmarin, tirkizno more svjetluca, a srebrne ribe plivaju ispod njega, nekoć tajna baza sada služi kao slikovito utočište za jedrenje, akrobatsko ronjenje i čuvanje ribarskih brodova tijekom zime', navedeno je u opisu BeachAtlas.