BEZ STRAHA OD OŠTEĆENJA

TV ekran je pun mrlja i prašine? Evo kako ga najlakše možete očistiti

08.09.2019 u 19:22

Bionic
Reading

Prašina, prljavština i otisci prstiju na vašem TV ekranu sigurno ne pridonosi kvaliteti slike, no s čišćenjem modernih ekrana ipak trebate biti jako oprezni jer se lako oštete. Stoga dobro pazite kakvu krpu i sredstva koristite jer bi u protivnom vaš skupi gadget mogao biti nepovratno izgubljen

Bez obzira koji tip televizora posjedajte za njegovo čišćenje potreba vam je suha krpa od mikrofibre koja je namijenjena čišćenju stakala na naočalama, ekrana na mobitelima i leća na kamerama.

Osjetljivi LCD, i plazma televizori ne mogu se i ne smiju čistiti uobičajenim tekućim sredstvima za čišćenje. Za njihovo 'glancanje' koristite mekanu, suhu krpu od mikrofibre, a tvrdoglave mrlje pobrišite vlažnom krpom koja je namijenjena čišćenju elektronike.

Ne zaboravite očistiti rubove i stražnji dio televizora, gdje se nakuplja najveća količina prašine.

Plazma ekrani napravljeni su od stakla koje ima antirefleksivni premaz koji se lako može oštetiti ako ih čistite uobičajenijim sredstvima za čišćenje. Stoga je najbolje u ruke opet uzeti suhu krpu od mikrofibre i pokupiti prašinu.

Televizor čistite jednom tjedno kako se ne bi nakupljala prašina i otisci koje ćete kasnije teže ukloniti. Manjom četkom na usisivaču pokupite prašinu oko kabela, utičnica.

Ne zaboravite na daljinski upravljač

Sigurno ste čuli kako su brojna istraživanje pokazala kako su daljinski upravljači najprljaviji predmeti u kućanstvu i prava legla bakterija pa ih stoga treba redovito čistiti.

Izvadite iz daljinskog upravljača baterije i istresite ga, nježno lupkajući o tvrdu površinu, kako bi iz tipki ispali komadići prljavštine i mrvica. Uzmite vlažnu krpu ili dezinfekcijsku mokru maramicu i očistite detaljno sve dijelove. Posebnu pažnju posvetite tipkama i utorima te ih očistite koristeći čačkalicu ili štapić za uši.

Nikad nemojte tekućinu za čišćenje špricati direktno na TV ekrane.

Nikako ih nemojte čistiti s proizvodima koji sadrže amonijak, alkohol ili aceton.

Zvučnici puni prašine

Ako se tkanina na zvučnicima može skidati, maknite je i usisajte obje njezine strane koristeći na usisivaču četku za tkanine. Usisajte tkaninu s prednje strane i u slučaju da se ne može skinuti, neće biti isti učinak, ali ćete se barem riješiti dijela prašine i dlaka.