IDEJNO RJEŠENJE

Trendovskom kuhinjom do uštede prostora

Bionic
Reading

Povećanje broja članova obitelji u kućanstvu česta je pojava, koja zahtjeva i prenamjene prostora. Najnoviji trendovi u uređenju kuhinja teže povezivanju kuhinje sa ostatkom dnevnog trakta pa upravo takva rješnja stvaraju dodatne prostore za zadovoljavanje novonastalih potreba

Čitateljica bi željela dodatnu sobu u stanu zbog proširenja obitelji.

Odgovor arhitektice:

Postojeći raspored prostorija u Vašem stanu funkcionalan je, stoga predlažemo da zadržite postojeću dispoziciju spavaćeg trakta i sanitarnog prostora, a u sadašnjem dnevnom traktu predlažemo dodavanje još jedne sobe. Budući da su obje postojeće sobe smještene uz ulaz, poželjno bi bilo da su dječje, a nova koja je izdvojenija (ali također u blizini sanitarija) da postane roditeljska.

Budući da je kuhinja ispresijecana komunikacijama pa samim tim i loše iskorištena, predlažemo promjene koje će otvaranjem kuhinje prema dnevnom traktu preko šanka stvoriti dodatni prostor za sobu i omogućiti smještaj blagovaonice i dnevnog boravka.

Ulaz u kuhinju predviđen je iz hodnika, a s dnevnom je zonom ostvarena samo vizualna komunikacija. Ovakva koncepcija omogućuje smještaj velikog blagovaonskog stola uz šank, kako bi veza s kuhinjom bila što izravnija. Predlažemo da zid ostave srušite, jer je ostava premalena i dodatno se troši prostor za komunikaciju.

Praonik i perilicu smjestite u zoni ostave, a štednjak s izvlačnom napom u šank. Ovo je rješenje izraziti primjer trenda u kojem se štednjak ili sudoper obavezno smještaju u šank i komuniciraju s dnevnom zonom. Blizina prozora dodatno će izvjetriti stan, a kuhinja će zadovoljiti sve funkcionalne potrebe obitelji. Iznad šanka smjestite viseće elemente, a i sve ostale prostore u dnevnom traktu iskoristite za smještaj stvari - predlažemo viseći element iznad blagovaonskog stola i kutne garniture u dnevnom boravku (otvoreni element ili sa staklenim vratima).

Koristite vedre boje; naš je prijedlog kombinacija krem i narančaste boje, a stolove od stakla, kako bi prostor djelovao transparentno.
Komodu za TV izvedite na način da se kompozicijski uklapa s vanjskom fasadom kuhinje, tj. neka bude njezin sastavni dio. Dekor kuhinjskog prostora povežite s tkaninom sjedeće garniture kako bi se povezanost još više naglasila.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.