NEUTRALNI SPOL

Treba li školi zajednička svlačionica za cure i dečke?

12.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

U javnom vrtiću Egalia u Stockholmu ne koriste se zamjenice 'han' (on) i 'hon' (ona), nego samo neutralna 'hen', posuđena iz finskog jezika. U srednjoj školi Soedra Latins otvorena je rodno neutralna školska svlačionica. Cure i dečki ubuduće se mogu svlačiti i odijevati u istoj prostoriji, čime se želi izbjeći etiketiranje tinejdžera na muške i ženske. Jedni to odobravaju, a drugi smatraju 'rodnim ludilom'. Dečkima će uskoro zabraniti piškiti stojeći, kaže jedan Šveđanin

'Vikinzi se okreću u grobu', komentiraju neki vijest da je u srednjoj školi Soedra Latins u liberalnom dijelu Stockholma s dobrostojećim stanovnicima zvanom Sodermalm početkom svibnja otvorena zajednička svlačionica za muške i ženske.

'Dečkima će uskoro zabraniti piškiti stojeći', kaže jedan iznenađeni Šveđanin vjerujući da se u borbi protiv rodnih stereotipova i promoviranja prava homoseksualaca i transseksualaca ovaj puta otišlo predaleko. Dok je u Francuskoj nakon donošenja zakona o istospolnim brakovima došlo do masovnih demonstracija koje su neki nazvali 'francusko proljeće', u Stockholmu je fotografkinja Elisabeth Ohlson Wallin, poznata po svom zalaganju za prava homoseksualaca, svečano otvorila 'rodno neutralnu svlačionicu'.

Socijalni inženjering

Švedska je na četvrtom mjestu po stupnju rodne ravnopravnosti u svijetu. Još 1995. u Švedskoj su se mogli registrirati istospolni parovi, 2009. ova je zemlja sedma u svijetu ozakonila istospolni brak, a posljednjih godina ulaže napore da socijalnim inženjeringom promiče rodnu ravnopravnost u najranijim fazama djetinjstva.

Promicanje rodne ravnopravnosti u najranijim fazama djetinjstva

'Svako ljudsko biće zaslužuje mjesto gdje se osjeća ugodno. Podsjetila bih javnost da stotine ljudi godišnje počine samoubojstvo jer osjećaju da su rođene u krivom tijelu, a znaju da ih okolina ne prihvaća kao rod s kojim se poistovjećuju', izjavljuje Camille Trombetti, članica učeničkog vijeća na čiji se prijedlog ravnatelj škole Patrik Biverstedt odlučio na taj korak, poručujući da uniseks svlačionice nisu namijenjene samo transseksualnim učenicima, nego 'svima koji žele privatnost, a osjećaju se sputani tradicionalnim normama rodne podijeljenosti'. Inače, učenici škole Soedra Latins već se dugo nalaze u prvim redovima u borbi za prava homoseksualaca, prošle su godine bili na čelu štokholmske parade Gay Pride, a od nastavnika traže da im se obraćaju rodno neutralnom zamjenicom.

Rodno neutralna svlačionica ne pada s neba. Nakon Islanda, Norveške i Finske, Švedska je na četvrtom mjestu po stupnju rodne ravnopravnosti u svijetu. Još 1995. u Švedskoj su se mogli registrirati istospolni parovi, 2009. ova je zemlja sedma u svijetu ozakonila istospolni brak, a posljednjih godina ulaže napore da socijalnim inženjeringom promiče rodnu ravnopravnost u najranijim fazama djetinjstva. Tako su se u školi Soedra Latins u ime političke korektnosti odlučili na neutralnu svlačionicu dvije godine nakon što su u javnom, ne privatnom vrtiću Egalia u istom dijelu glavnoga grada djecu od jedne do pet godina starosti počeli poticati na to da izbjegavaju uporabu zamjenica 'han' (on) i 'hon' (ona) i koriste neutralnu 'hen', posuđenu iz finskog jezika, koja je ušla i u službeni rječnik.


Kad dječje igralište postane bojno polje u borbi za rodnu ravnopravnost

U Egaliji djeca više nisu 'curice' i 'dečki', nego 'prijatelji', boja i vrsta igračaka i knjiga pomno se planira na način da se izbjegava tradicionalna uloga roditelja i djecu štiti od stereotipova, a sve se podupire teorijom da postojeće društvene strukture dječacima daju nepravednu prednost. Među slikovnicama nema 'Pepeljuge', 'Snjeguljice' ni drugih bajki, nego priča o dvije žirafe koje usvajaju malog, napuštenog krokodila. Uglavnom govore o homoseksualnim parovima, samohranim roditeljima i usvojenoj djeci, nigdje o tradicionalnom trojstvu majka-otac-dijete, a prilikom otvaranja vrtića ravnateljica Lotta Rajalin je izjavljivala da time žele poticati okruženje na toleranciju prema gayevima, lezbijkama i biseksualcima te osloboditi djecu od društvenih očekivanja temeljenih na rodu

'Između treće i sedme godine dijete traga za identitetom, a dio identiteta je i rod, to se jednostavno ne može poreći. Izvan vrtića postoji stvaran svijet koji jednostavno ne možete ignorirati', komentira britanska psihologinja Linda Blair opsjednutost pitanjima roda stanovnika Švedske, u čijim školama su danas rodni savjetnici redoviti članovi zbornica, a borba protiv diskriminacije bilo koje vrste sastavni dio nacionalnog kurikuluma.

Tako je dječje igralište postalo bojno polje u borbi za rodnu ravnopravnost, u kojoj su pedagoške mjere vrtića Egalia protivnici nazvali ‘rodnim ludilom’, ravnateljica Rajalin je primala prijetnje, naročito zbog crnih lutaka.

Biološke odrednice

'Možda ćemo biti ravnopravniji, ali svijet će postati dosadnije i jednoumnije mjesto ukoliko se pod svaku cijenu pokušaju ukinuti sve one lijepe razlike između muškarca i žene', kaže jedan domaći skeptik.

Da Šveđani misle ozbiljno, dokazao je i rodno neutralni božićni katalog igračaka u kojem se dječak igra s lutkom, djevojčica s puškom, a zajedno opremaju barbikinu kuću. Toga je bilo i drugdje, pa je čuveni londonski Harrods otvorio rodno neutralan odjel igračaka, dok su neki stanovnici američkog New Jerseyja pokrenuli peticiju kojom od proizvođača igračaka Hasbro traže da proizvodi štednjake u neutralnoj boji kako bi se njime mogli igrati i dječaci. Američki proizvođač igračaka Incharacter morao se ispričati kupcima i povući iz prodaje indijanski kostim za Halloween nazvan Vesela squaw jer je politički nekorektan, budući da se indijanski naziv za ženu koristi u seksističkom smislu.

Jedan mural slikarice Elizabeth Bierenday na hodniku Pilgrim High School na Rode Islandu proglašen je kontroverznim jer je, ilustrirajući faze odrastanja dječaka od pelena do tinejdžera, autorica naslikala običan bračni par s djetetom! 'Takav prikaz razvoja mladog čovjeka ne zastupa životna iskustva mnogih studenata na ovoj školi', glasi objašnjenje ravnatelja Petera Horoschacka kao da pravo na istospolni brak ukida brak između muškarca i žene.

Ipak, nitko još nije zadirao u jezik da bi bio 'PC', tj. politički korektan, kao što su to učinili Šveđani. 'Teoretičari rodne ravnopravnosti uvjeravaju političare da je rodna perspektiva rješenje svih problema', kaže Philip Hwang, profesor psihologije na Sveučilištu Gothenburg, koji je vodio dugoročna istraživanja o razvoju djeteta. 'Ovakve odluke kao što su mijenjanje jezika ili uvođenje neutralnih svlačionica tipične su za Švedsku', kaže Hwang, 'jer su Šveđani skloni vjerovanju da će institucionaliziranjem nečega automatski doći do promjena.'

Pa čak i onih koje potječu iz bioloških odrednica.

'Možda ćemo biti ravnopravniji, ali svijet će postati dosadnije i jednoumnije mjesto ukoliko se pod svaku cijenu pokušaju ukinuti sve one lijepe razlike između muškarca i žene', kaže jedan domaći skeptik.