kučanske mudrosti

Treba li mokro rublje ostavljati u perilici preko noći? Odgovor na ovo pitanje mogao bi vas iznenaditi

01.06.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Ostavljanje mokrog rublja tijekom noći u perilici mnogima je ustaljena navika, no koliko je to zapravo preporučljivo? Kako biste izbjegli razvoj neugodnog mirisa na odjeći, ovi savjeti će vam dobro doći

Mnogi su se uvjerili kako predugo držanje mokrog rublja u perilici za rublje pogoduje razvoju neugodnog mirisa uslijed razvoja plijesni i bakterija. Kada se to dogodi nikakvo sušenje rublja neće pomoći u uklanjaju neprijatnog mirisa, jedino što djeluje je ponovno pranje istog tog rublja. No, hoće li rublje poprimiti neugodan miris ovisi o tome koliko dugo rublje stoji u perilici, a prema riječima Marthe Stewart, ostavljanje rublja u perilici preko noći je sasvim uredu.

'To je potpuno uredu, no ne valja ga ostavljati predugo. Nikako rublje ne ostavljajte dan ili više. Ako ga odmah ujutro prebacite u sušilicu vjerojatno će biti dobro,' kaže Martha Stewart.

Ako niste sigurni je li rublje predugo bilo u perilici, jednostavan test odmah će vam otkriti – jednostavno ga pomirišite. Plijesan i bakterije koji se razvijaju na mokroj odjeći imaju poprilično intenzivan miris. Također, prema savjetu Marthe Stewart, preporučljivo je koristiti deterdžent za pranje rublja bez mirisa koji je također bez jakih kemikalija. Na taj način vrlo lako ćete otkriti je li odjeća dobro oprana te je li joj potrebno dodatno pranje.

Ostavljanje mokrog rublja u perilici preko noći može biti čak i mudar potez ako planirate odjeću sušiti obješenu na svježem zraku. Naime, sušenje odjeće na konopu pogoduje mnogo duljem održavanju kvalitete i strukture odjeće u usporedbi sa sušilicom. Naime, sušenje u sušilici uzrokuje trljanje odjeće o bubanj zbog čega se odjeća brže potroši, a vlakna oštete i stanje. Osim toga, sušenje na zraku pogodno je za osjetljivu odjeću, posebno onu koja sadrži elastan ili spandex jer se u sušilici može vrlo lako oštetiti. Stoga, ako i imate sušilicu, svakako je preporučljivo postaviti uže za sušenje osjetljivog rublja, a uže možete postaviti u stanu, u na primjer, prozračnoj kupaonici, ili pak vani na balkonu ili terasi.

Premda je uredu ponekad mokro rublje ostaviti preko noći u perilici, nije preporučljivo da to bude ustaljena navika. Ako želite da vaše rublje izgleda i miriše najbolje, odvojite vrijeme da ga operete, osušite i složite prije odlaska na spavanje.