RIJEŠENA DILEMA

Tko može više izdržati bol: muškarci ili žene?

02.11.2012 u 08:44

Bionic
Reading

Muškarci imaju viši prag boli od žena, koje pokazuju veću osjetljivost na neugodu, tvrdi novo istraživanje

Ova se rasprava može pokazati prilično bolnom za sve koji su u nju uključeni. Muškarci su dugo tvrdili da je njihov prag boli viši nego kod žena, a žene su navodile porod kao dokaz da je istina upravo suprotna. Znanstvenici sada tvrde da suotkrili konačni odgovor, piše Daily Mail. Čini se muškarci mogu bolje tolerirati bol nego žene, ali će to manje vjerojatno pokazati jer žele izgledati jaki. Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu u Leedsu, rodni stereotipi znače da muškarci često stoički podnose kad su povrijeđeni, dok žene pokazuju veću osjetljivost.

Dr. Osama Tashani, koji je vodio studiju, kaže da je visoka razina 'stoicizma' povezana s muškarcima, a visoka razina osjetljivosti sa ženama. 'Neke su etničke skupine opisane kao više stoičke, dok se druge smatraju slobodnijima u izražavanju svoje boli. Nismo otkrili razlike u neugodnostima koju proizvodi bol.'

Dr. Tashani pratio je osjetljivost, izdržljivost i spremnost da se prijavi bol, te je utvrdio da muškarci imaju viši prag boli i da prijavljuju manji intenzitet boli nego žene.

Kako su u studiji ispitani britanski i libijski volonteri, utvrđeno je da Britanci nisu mogli izdržati istu količinu boli kao libijski sudionici te da su bol bili spremniji prijaviti.
Međutim, reakcije na temelju rodnih stereotipa su izraženije u Libiji nego u Velikoj Britaniji, što upućuje na to da spol i kultura igraju ulogu u tome kako ćemo se nositi s neugodom, piše u istraživanju objavljenom u časopisu European Journal of Pain.