BRITANSKA PREPORUKA

Telegraph: Ovo je top pet vila za odmor u Hrvatskoj

06.01.2015 u 08:11

Bionic
Reading

Destinacije poput Hvara, Korčule, Mljeta, Istre i Kvarnera našle su se na Telegraphovoj listi najboljih hrvatskih vila za odmor u 2015. godini. Pogledajte kako izgleda Telegraphov vodič za odmor u Hrvatskoj koji, osim vila za odmor, uključuje i preporuke za aktivni turizam

1. Brtonigla, Istra

Smještena usred brda u sjeveroistočnoj Istri, kilometar od sela Brtonigla i tri kilometra od mora, vilu Stanzia Cocci sagradio je 1810. ekscentrični grof Cocci, koji je sav svoj imetak izgubio u kartaškoj igri. Stanzia Cocci obavijena je parkom s maslinicima i vinogradima, a prilikom obnove zadržala je sve tradicionalne istarske značajke, kao što su izloženi kamen i drvene grede na stropovima. Tu je i potpuno opremljena kuhinja, blagovaonica s velikim kaminom, dvije dnevne sobe, plus pet dvokrevetnih soba s drvenim podovima i kupaonicama na katu. Za blagovanje na otvorenom ima natkrivenu terasu s dugim drvenim stolom i roštiljem dok vam se pogled pruža na bazen.



2. Dvori Svetog Jurja, Hvar

Na vrhu brda na otoku Hvaru, smještena u neformalnim vrtovima sa smokvama i grmljem lavande, ova vila ima prekrasan pogled na Jadran s južne strane. Izvorno grozd kamenih kućica i gospodarskih zgrada, vila Dvori Svetog Jurja uređena je u stilu boho chic s prostranom otvorenom kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom te četiri dvokrevetne sobe s kupaonicom. Eksterijer vile čini kamena terasa i roštilj, uz veliki bazen i teniski teren. Ova vila, zbog privatnosti i izolacije općenito, idealno je mjesto za odmor obitelji s djecom, kao i za osobe željne odmora koji uključuje aktivnosti poput planinarenja i brdskog biciklizma. U Telegraphu  naglašavaju kako se Dvori Svetog Jurja ne preporučuju osobama koje ne mogu zamisliti odmor bez urbane vreve.

3. Rezidencija Lešić Dimitri, stari grad Korčula

Skrivena u Korčuli u srednjovjekovnom starom gradu, Lešić Dimitri Palace u ponudi ima pet rezidencija (za dvije do šest osoba). Svaka od pet rezidencija tematski je uređena u duhu mjesta koje je na svojim putovanjima posjetio Marco Polo. Kako piše Telegraph, rezidencije u sklopu Lešić Dimitri Palace istovremeno će vam priuštiti privatnost i neovisnost, a u susjednom restoranu Lešić Dimitri moći uživati u mediteranskoj kuhinji koja se temelji na lokalnim sezonskim namirnicama i kvalitetnim hrvatskim vinima. Ostali sadržaji uključuju nedavno obnovljeni tradicionalni korčulanski drveni brod koji će, uz klasične jahte, biti dostupan za najam. U 2015. također vas očekuju wellness-paketi i mini pauze kombinacija joge, spa-tretmana i zdravih menija.

4. Goveđari, Mljet

Otoku Mljetu, domu Nacionalnog parka Mljet i dvaju tirkiznoplavih slanih jezera, općenito nedostaje dobrog smještaja, primjećuje Telegrapa. Premda Mljet u očima stranaca u ponudi dobrog smještaja skoro pa i nema, Telegraphov tim eksperata našao je jedan. Na brežuljku iznad Velikog jezera smjestilo se selo Goveđari koje čini grozd kamenih kućica iz 18. stoljeća, a u njemu su se smjestile vile Boutique koje se odnose na tri prostrana apartmana za samostalan boravak, a u svakom od njih očekuju vas tradicionalni drveni podovi i izloženi kameni, spavaći dio, šarene popločane kuhinje i kupaonice s tušem. Sve je ukusno uređena, s ručno izrađenim drvenim namještajem, a modernu udobnost boravka osigurava vam se i s bežičnim pristupom internetu. Lokalne aktivnosti uključuju planinarenje, plivanje i biciklizam, a vlasnici apartmana će vam pomoći prilikom unajmljivanja bicikala ili broda, a napravit će vam i doručak ili pak skuhati večeru ako to zatražite.

5. Vinodola, Kvarner

Na brežuljku u potrazi do zelene Vinodolske doline i srednjovjekovnog Drivenika, smjestila se kamena Villa Mare Monti koja može primiti do deset osoba, a najam se može ostvariti putem web-stranice myistria.com. Vila datira iz 1909. godine, a obnovu je doživjela 2013. Nudi miran odmor u nizu vrtova s mirisnim travama, roštiljem, bazenom i drvenom palubom. U njoj ćete također susresti tradicionalan dizajn interijera koji uključuje materijale poput drva i kamena, potpuno opremljenu kuhinju i četiri spavaće sobe s drvenim podovima i krevetom s kovanim željeznim nosačima. Kao što ime vile i sugerira, njezin položaj kombinira more i planine. Vinodola je dobro povezana planinarskim stazama i biciklističkim rutama, a ljetovalište Crikvenica udaljeno je samo nekoliko kilometara.