male i jednostavne navike

Svijest o važnosti recikliranja razvija se od malih nogu

13.06.2018 u 15:53

Bionic
Reading

Našu svakodnevicu čini niz malih i jednostavnih navika, no uz brojne pozitivne, u naš se život ušuljaju i one nezahvalnije

Pogledajmo na primjer jedan prosječan dan ispunjen radnim obavezama, kućanskim poslovima, sportskim aktivnostima i druženjem s prijateljima. Uz sve prednosti, dolaze i gotovo neprimjetni, ali iznimno štetni nedostaci, kao na primjer povećana proizvodnja otpada. Plastična boca najdražeg pića, omot slatkiša ili zaštitna kutija novog televizora samo su neki od brojnih primjera otpada koje svakodnevno proizvodimo. Takvog se otpada samo u Zagrebu godišnje proizvede više od 300 000 tona, kojeg u većini slučajeva ne bacamo u odvojene spremnike.

Upravo gomilanjem takvog nerazvrstanog otpada, nepovratno i izravno narušavamo zdravlje ljudi i čistoću okoliša, stoga je važno stare navike zamijeniti novima te primjerom pokazati da nam je stalo. Učinkovito razvrstavanje otpada počinje u kućanstvu i na radnom mjestu, gdje možemo odvajati otpad u jasno odijeljene i natpisom označene improvizirane spremnike. Kada odluče, odraslima će takvo odvajanje otpada biti jednostavno i lagano, no potrebno je i one najmlađe potaknuti da odgovorno postupaju sa otpadom. Jednostavan i učinkovit način odvojenog prikupljanja otpada razumljiv je odraslima, no one najmlađe treba na zabavan i razumljiv način animirati i educirati jer se dvije trećine sveukupnog otpada, ukoliko se pravilno razvrstava, može ponovno iskoristiti ili poslužiti kao izvor energije.

Kroz igru za zeleniju i zdraviju budućnost

Donosimo vam nekoliko zanimljivih savjeta kako djecu zainteresirati na odvojeno prikupljanje otpada. Za početak, svoje spremnike obojite veselim bojama i ukrasite ih zabavnim motivima koji simboliziraju vrstu otpada za koju su namijenjeni. Neka dominantna boja vaših spremnika bude u skladu s vrstom otpada, pa tako onaj za prikupljanje papira ukrasite pretežito plavim tonovima, spremnik za plastiku žutim, a za staklo zelenim. Vaše posude neka ne budu prevelike kako ne bi zauzimale previše mjesta u stanu te kako se otpad ne bi gomilao. Još bolje, neka i djeca sudjeluju u izradi spremnika jer će tako prije prihvatiti i bolje razumjeti ideju odvojenog prikupljanja. Tako će vaši najmlađi postati ekološki savjesni građani koji će i izvan doma prepoznati kontejnere diljem grada ili na zelenim otocima.

Uz praktične aktivnosti poput izrade i korištenja spremnika u domaćinstvu, za učinkovit proces odvojenog prikupljanja otpada, djecu pa i odrasle, prije svega je potrebno educirati kako bi razvili svijest da su upravo oni presudan faktor u rješavanju ovog globalnog problema za okoliš. Jedna od izvrsnih prilika sve građane Zagreba da se uključe u proces razvrstavanja otpada, ali i nauče ponešto više o utjecaju otpada na okoliš u kojem živimo, svakako je zabavno-edukativna manifestacija Eko piknik, koja će se održati ovu nedjelju, 17. lipnja s početkom u 12 sati na Bundeku. Posjetitelji Eko piknika imat će priliku sudjelovati u raznim edukativnim i sportskim radionicama, pogledati predstave za djecu i odrasle te uživati u kulinarskim delicijama svih hrvatskih županija.

sve osim nogometa