SLANA PITA

Sve zbog jedne predivne Emily: Svi su poludjeli za ovom francuskom pitom, zbog velike potražnje čak ju je i Mlinar hitno uvrstio u asortiman!

15.02.2023 u 09:38

Bionic
Reading

Morate probati francuski quiche: Jedna od najpopularnijih slanih pita na svijetu s hrskavim tijestom i sočnim nadjevom doživljava pravu renesansu

Zahvaljujući planetarnoj popularnosti serije 'Emily in Paris' sve što se povezuje s ovom zemljom odjednom je opet postalo iznimno popularno, pa tako i francuska kuhinja - jedna od vodećih gastronomija svijeta koja se zbog načina pripreme i vrsta namirnica od 2010. nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Među svjetski proslavljenim francuskim jelima nalazi se i jedna od najpopularnijih slanih pita na svijetu, takozvani quiche koji originalno potječe iz njemačkog srednjovjekovnog kraljevstva Lothringen koje su Francuzi kasnije zauzeli i preimenovali u Lorraine. Jedan od najpoznatijih oblika ove pite, Quiche Lorraine, već neko vrijeme doživljava renesansu, a njenoj popularnosti kroz povijest doprinijele su i mnoge slavne osobe poput Coco Chanel, Audrey Hepburn, Julie Child ali i Alfreda Hitchcocka, kultnog filmskog redatelja i zaljubljenika u gastronomiju koji je imao svoj osobni recept za ovaj specijalitet.

Quichevi već neko vrijeme doživljavaju pravu renesansu zbog svoje jednostavnosti i fenomenalnog okusa, ali i praktičnosti - savršeni su za brunch ali i kao glavno jelo. O njihovoj aktualnoj popularnosti svjedoči i činjenica da je dvije vrste ove slane pite odnedavno u svoju ponudu uvrstio i Mlinar, najveći hrvatski pekarski lanac.

Mlinarov 'Quiche Classic' ukusno je i hrskavo lisnato tijesto u obliku košarice punjeno najukusnijim sastojcima. Sir i šunka preliveni vrhnjem i jajima čine ovaj quiche pravom francuskom delicijom. Druga opcija iz Mlinara, 'Quiche Sir', također je mekan i iznimno hrskav ali u ovoj inačici punjen najukusnijim sirevima. Tri vrste sira čine ovaj specijalitet iznimno ukusnim, a riječ je o plavom, ementaleru i kozjem siru koji su za dodatnu dozu sočnosti preliveni smjesom od vrhnja i jaja.

Stoga ako ovog vikenda planirate ostati kod kuće uz treću sezonu serije 'Emily in Paris' te pritom uživati gledajući scene iz srca Grada ljubavi s elementima kao što su pariška moda i predivni krajolici, gdje je i jedan od glavnih likova francuski chef, pritom uživajte i u ovom zabavnom jelu inspiriranom francuskom kuhinjom. Bilo sami ili planirate bingati u društvu, primite na znanje korisnu informaciju: sve zalogaje iz Mlinara sada možete naručiti i preko Wolt aplikacije, pa tako i nove quicheve koji će savršeno upotpuniti ovaj doživljaj.