ANOREKSIJA, BULIMIJA

Sve više tinejdžera riskira zdravlje zbog mršavijeg izgleda

19.04.2010 u 07:36

Bionic
Reading

Više no jedna od deset tinejdžerica razvila je neki od poremećaj u prehrani jer je željela izgledati mršavije nego što sada izgleda. One se obično izgladnjuju ili prejedaju pa povraćaju

Pokazalo je to istraživanje u jednoj bolnici u Seoulu na 5.000 tinejdžera. Od njih, čak 15 posto tinejdžerica i 9,9 posto tinejdžera razvilo je neki poremećaj u prehrani.

Nadalje, saznalo se da se poremećaji u prehrani koji nastanu u tinejdžerskom razdoblju nastavljaju i dalje u adolescentskom razdoblju u životu. Zbog poremećaja u prehrani tinejdžersko se tijelo ne razvija normalno, što kasnije dovodi do niza zdravstvenih problema. U slučaju anoreksije većina tinejdžera teži 15 posto manje nego što bi trebala, ali ima slučajeva kada teže i 30 do 40 posto manje nego što je normalno. Osim ovoga, tinejdžerice gube menstruaciju i na nekoliko mjeseci.

I bulimija je veliki problem – osoba se tada prejeda pa povraća ili uzima pilule koje izazivaju proljev. Ako se ovo radi dva ili više puta tjedno tijekom tri mjeseca, smatra se da ta osoba pati od ovog poremećaja.

Roditelji najčešće nisu svjesni problema, pa se mnogi tinejdžeri ne liječe. Također, pokazalo se da najčešće stvar nije samo u postizanju 'savršenog' izgleda, već je problem psihički jer te osobe uglavnom pate od depresije, poremećaja ličnosti i sličnog, te bi liječenje prvo trebalo započeti s posjetima psihologu.