UOČI KONCERTA

Sve što možda niste znali o Kornu

24.06.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Slavni američki nu metalci za koji dan ponovno gostuju u Zagrebu nakon što su rasturili Šalatu 3. srpnja prije četiri godine

Njihovi hitovi poput 'Falling Away From Me', 'Freak on a Leash', 'Blind', 'Did My Time', 'Thoughtless', 'Right Now' ili 'Here to Stay' obilježili su teen doba milijuna obožavatelja širom svijeta. Koncert benda Korn (odnosno KoЯn) koji će se održati u ponedjeljak, 27. lipnja u zagrebačkom Domu sportova, prigoda je da se prisjetimo nekih zanimljivih stvari o ovoj popularnoj grupi predvođenoj karizmatičnim Jonathanom Davisom

1. Osnovani su još davne 1992. godine u Bakersfieldu u Kaliforniji.

2. Do danas Korn je prodao više od 30 milijuna albuma diljem svijeta.

3. Prvi album pod nazivom Korn objavili su 1994. godine, no on nije imao uspjeh kao Life is Peachy, izdan nakon dvije godine iz 1996. godine zahvaljujući kojem opaki momci započinju svoj pohod na vrhove top ljestvica. Korn postaje koncertna atrakcija, počinje stvarati vojsku fanova te ga zasipaju ponudama za nastupe na velikim festivalima.

4. Njihov komercijalno najuspješniji album je Follow the Leader iz 1998. godine. Album je postao poznat i zbog skandala jer je jedan učenik, noseći majicu s njihovim logom, izbačen iz škole budući da je logo benda ravnatelju škole bio previše vulgaran.

5. Sedam su puta nominirani za nagradu Grammy, a pobijedili su dva puta. 

6. Njihova megauspješna turneja 'Family Values' započela je 1998. i trajala je do 2007. Na tu su turneju krenuli s Limp Bizkitom, Ice Cubeom i Rammsteinom.

7. Jonathan Davis imao je manju ulogu u horor filmu film Queen of the Damned i skladao je soundtrack za taj film.

8. Pjesma Did My Time uvrštena je na soundtrack filma Tomb Rider, a u tom se spotu pojavljuje i Angelina Jolie. Pojavili su se u epizodi South Parka 'Korn's Groovy Pirate Ghost Mystery' u kojem su prvi puta izveli pjesmu 'Falling Away From Me'.

9. Gitarist Brian 'Head' Welch napustio ih je 2005. godine zbog novootkrivene kršćanske vjere.

10. Snimili su devet studijskih albuma dosad (posljednji su objavili 2010. pod nazivom Korn III - Remember Who You Are).

11. Bubnjar Korna David Silveria pojavio se u reklamnoj kampanji za donje rublje Calvin Klein

12. Frontmen Jonathan Davis je osmislio računalnu igru Pop Scars

13. Ima troje djece - sinove Nathana, Zeppelina i Piratea.

14. Prvi njegov bend zvao se Sex Art. Kao klinac Jonathan je svirao gajde u školskom orkestru i dobio je nekoliko nagrada.

15. Radio je i u mrtvačnici. Zbog stvari koje je vidio na poslu imao je noćne more.

16. Jonathan je u djetinjstvu seksualno zlostavljao obiteljski prijatelj.

17. Stalak za Jonov mikrofon potpisuje slavni švicarski umjetnik H. R. Giger. Na svijetu postoji samo pet takvih stalaka – dva su u vlasništvu pjevača Korna, a ostatak je u Gigerovom muzeju u Švicarskoj.

18. Jonathan je blizak prijatelj pjevača Limp Bizkita, Freda Dursta.

19. Kao tinejdžer bio je veliki fan britanskih mračnjaka The Cure.

20. Davis na stageu često nosi kilt, a kao dijete patio je od astme.