JESTI ILI NE JESTI?

Sušeno voće obiluje hranjivim tvarima, ali i šećerima. Koliko je uopće zdravo?

08.09.2017 u 18:43

Bionic
Reading

Sušeno voće poput marelica, brusnica, grožđica, datulja, smokvi ili šljiva malena su pakiranja bogata hranjivim tvarima i vlaknima, jer uklanjanjem vode iz voća njihova koncentracija raste

Za usporedbu, pola šalice otkoštičenih suhih marelica sadrži 4,7 grama vlakana, dok ista količina kriški svježih marelica sadrži tek 1,6 grama vlakana. Pored toga, suho voće je i bogat izvor antioksidansa, kao i folne kiseline i B vitamina.

Studija provedena na 13 tisuća ispitanika pokazala je da ljudi koji konzumiraju sušeno voće imaju bolji unos hranjivih tvari od onih koji ga ne jedu, a i na vagi bolje stoje.

Međutim, ne treba smetnuti s uma da je u sušenom voću veća koncentracija i prirodnih šećera, što ne mora nužno uzrokovati zabrinutost kod opće populacije. Za sportaše koji trebaju brzi unos energije ovo je čak vrlo korisno, ali na oprezu moraju biti osobe koje moraju paziti na unos šećera, ugljikohidrata i kalorija.

Primjera radi, šalica grožđa sadrži 23 grama šećera i ima 104 kalorije, dok ista ta šalica grožđica ima 116 grama šećera i 520 kalorija, što je pet puta veći iznos.

Smjernice za pravilnu prehranu propisane u SAD-u , preporučuju potrošnju od 1 do 2 šalice voća dnevno. Ako je to sušeno voće, pola šalice računa se kao jedna.

Dijabetičari koji moraju kontrolirati dnevni unos ugljikohidrata, primjenjuju se različita pravila.

Uobičajena preporučena dnevna doza za ljude na dijeti ili dijabetičare je dvije žlice sušenog voća, koje sadrže 15 grama ugljikohidrata.

'Dvije žlice grožđica odgovara 15 grama ugljikohidrata, ali za unos iste količine ugljikohidrata možete pojesti pola šalice crvenog grožđa. Isto tako, možete pojesti i gotovo polovicu manje dinje, koja sadrži ima 18 grama ugljikohidrata', pojasnila je CNN-u Lori Zanini, ovlaštena edukatorica za dijabetes i dijete.

U konačnici, sušeno voće može biti hranjiv, prikladan i prenosiv snack, osobito kada se pomiješa s orašastim plodovima. Ali ako morate voditi računa o šećerima, ugljikohidratima i kalorijama, vodite računa o porcijama sušenog voća kako se nekontroliranim grickanjem ne bi doveli u nezgodnu situaciju.

Zanini upozorava i na dodatne šećere koje sušeno voće zna sadržavati. Najčešće je to slučaj s brusnicama, a pripaziti treba i s kandiranim voćem poput kolutova ananasa. Dodatna pažnja potrebna je i kod asmatičara i osoba osjetljivih na sulfite. Naime, kao konzervans se često koristi sumporov dioksid pa se preporučuje korištenje organskih marki sušenog voća.