EVOLUCIJSKE DEVIJACIJE

Supersperma onemogućuje oplodnju

14.09.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Dobro je poznato da muškarci koji imaju premalo sperme teško postaju očevi. Međutim, nije toliko poznato da neki muškarci teško postaju očevi jer imaju superspermu, koja je prebrza i iznimno moćna

Znanstvenici vjeruju da je problem kada muškarci imaju jako brzu i moćnu spermu jer bez problema prolazi sve prepreke u ženi pa do jajašca stiže više od jednoga spermija.

Proces koji je poznat pod nazivom polispermija uništava jajašce i šanse za oplodnju. Danas iznimno veliki broj parova ima problema sa začećem upravo zbog toga procesa.

Biolog Oren Hasson vjeruje da je uzrok tome sve stresniji način života, infekcije, zagađenje okoliša, ali i evolucija. Naime, Hasson smatra da je supersperma rezultat evolucije te da muško i žensko tijelo prolazi kroz promjene kako bi se poboljšala plodnost. Ako se kod oboje promjene dogode u isto vrijeme, oplodnja će biti uspješna.

Poznati biolog kaže da je tijekom evolucije žensko tijelo razvilo posebne 'obrambene sustave' kako bi prisililo spermu da postane brža, snažnija i bolja te na taj način uspješno oplodi jajašce.

Muškarci su na te promjene reagirali stvaranjem agresivnije supersperme. Kada spermij oplodi jajašce, žensko tijelo ispusti biokemijske obrane kako bi spriječilo dolazak drugih spermija.

Drugim riječima, ovaj složeni proces treba se odvijati sinkronizirano da bi oplodnja supersperme i jajašca bila uspješna. U protivnome, oplodnje neće biti.