EVO TKO ZNA ODGOVOR

Sumnjate da vas partnerica vara?

05.12.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Sumnjate u vjernost partnerice? Vašu sumnjičavost vrlo lako bi mogla otkriti upravo vaša sperma, tvrde znanstvenici u novom istraživanju

Prema riječima kliničke seksologinje Lindsey Doe, čak 40 posto ejakulata u muškaraca sastoji se od takozvanih 'kamikaza' ili spermija 'boraca' čiji cilj je spriječiti spermu drugog muškarca da oplodi partnericu.

Kada muškarac sumnja da mu je partnerica nevjerna količina tih 'agresivnih' spermija drastično se povećava kako bi se umanjila šansa da sperma drugog muškarca uspije oploditi jajašce, piše Daily Mail

'Mikroskopskim promatranjem sperme znanstvenici su otkrili kako muškarci imaju spermije koji se mogu nazvati 'kamikazama', 'borcima' ili pak 'ubojicama'. Naime, čak 40 posto sperme koju muškarac ejakulira dizajnirano je s namjerom da uništi spermu drugoga muškarca', kaže Lindsey Doe.

To znači da ta sperma nije dizajnirana kako bi oplodila jajašce, već joj je cilj spriječiti spermu drugoga muškarca da oplodi isto to jajšce. Doktorica Doe ovu metodu sprečavanja druge sperme da oplodi jajašce opisuje 'blokiranjem'. Spermij 'borac' koristi svoj rep za postavljanje zamke. Naime, spermiji se spiralno omataju oko jajašca, a svojim repovima stvaraju svojevrsnu barikadu ili zid.

Doktorica Doe također ističe kako ponekad spermiji 'borci' znaju biti tako agresivni da će napasti drugu spermu ako ju percipiraju kao prijetnju, a taj oblik spermija naziva se 'kamikazama'.

Kada muškarci sumnjaju da ih partnerica vara, njihovo tijelo proizvodi veće količine spermija 'boraca' u cilju sprečavanja da sperma drugog muškarca oplodi partneričino jajašce. Takve promjene mogu drastično smanjiti broj spermija kojima je primarna zadaća oploditi jajašce te se posljedično tome smanjuje i šansa za začećem.

Osim toga, za vrijeme ovulacije, vrat maternice u žena se transformira u kanale koji su široki koliko i glava spermija koji omogućavaju da spermiji lakše dođu do jajašca. Međutim, ako muškarac sumnja da ga partnerica vara, njegova sperma nerijetko će blokirati te kanale kako bi spriječila prolazak sperme drugoga muškarca.

I dok je doktoricu Doe ovu teorija nazvala natjecanjem sperme, mnogi stručnjaci nisu posve uvjereni u njezino postojanje ili ju pak negiraju. Neki znanstvenici smatraju da ukoliko žena ima odnose s nekoliko različitih muškaraca, tada se u njezinom reproduktivnom mehanizmu različiti spermiji natječu kako bi oplodili jajašce te postoji niz promjena koji se odvijaju kako u spermi tako i u ženskome tijelu. No te promjene je teško laboratorijski proučavati.