ČVRSTA PRAVILA

Strog odgoj ne škodi djeci

19.04.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Strogi roditelji dobri su za djecu – sve dok se discipliniranje provodi s ljubavlju i pažnjom, tvrdi nova studija

Istraživanje provedeno među američkim tinejdžerima otkrilo je da se bol koju izazovu verbalne prijetnje i lagani udarci nadoknađuju djetetovim osjećajem da je voljeno, piše Mail Online

Tvrdi se i da nije vjerojatno da će kažnjavanje kasnije dovesti do antisocijalnog ponašanja sve dok dijete vjeruje da njegova kazna dolazi s dobrog mjesta. Oštrije discipliniranje mladih dugo je već kontroverzna tema budući da se vjerovalo da nosi veći rizik od kasnije manifestacije agresivnosti, delinkvencije i hiperaktivnosti.

Međutim, studija objavljena u časopisu Parenting: Science and Practice ukazuje da prigovaranje može biti ublaženo djetetovim osjećajem da ga roditelj voli. Studija tvrdi da percepcija majčine topline štiti od poticanja na antisocijalno ponašanje.

Dr. Miguelina German s Albert Einstein College of Medicine u New Yorku objašnjava ovu teoriju privrženosti i kaže kako je toplo roditeljstvo ključan faktor u odgoju sigurne i sretne djece.

Temeljno uvjerenje da ih roditelji vole štiti djecu od osjećaja odbačenosti, čak i kada su oštro kažnjeni. Dr. German tvrdi da stroga disciplina ne dovodi automatski do antisocijalnog ponašanja djeteta.

'Odnos između dvije osobe je uvjetan i podložan drugim čimbenicima. Ondje gdje je oštro discipliniranje kulturna norma, uvijek postoje drugi utjecaji koji mogu smanjiti potencijalnu štetu kod djeteta.'

Prethodna su istraživanja pokazala da će djeca vjerojatnije izrasti u dobro prilagođenu osobu ako njihovi roditelji insistiraju na čvrstim pravilima. Tradicionalno autoritativno roditeljstvo koje kombinira visoka očekivanja s toplinom i osjetljivošću dovodi do kompetitivnije djece.

To je osobito važno kod djevojčica koje mogu zbog toga patiti od nedostatka samopouzdanja te se okrenuti nezdravim navikama da bi se uklopile u roditeljska očekivanja, pokazala je studija koja je 2009. provedena na londonskom Institutu za obrazovanje.