TKO BI POMISLIO!

Što veličina testisa otkriva o muškarcu?

18.09.2013 u 16:11

Bionic
Reading

Želite li znati hoće li vaš partner biti dobar otac? Izmjerite mu testise! Naime, prema riječima znanstvenika, muškarci s manjim testisima bolji su u ulozi očeva od muškaraca s velikim testisima

Muškarci s malim testisima bolji su očevi, pokazalo je novo istraživanje. Znanstvenici su otkrili kako su očevi s manjim testisima vjerojatno više uključeni u odgoj djece, piše Daily Mail.

Prethodne studije pokazale su kako smanjena razina testosterona može potisnuti želju za razmnožavanjem, a ta energija potencijalno se kanalizira u brigu za potomke. To se može povezati s evolucijskom hipotezom nazvanom 'Teorija povijesti života', po kojoj se smatra da se razmnožavanje i roditeljstvo natječu za ograničenu količinu energije koja je namijenjena reprodukciji.

Doktor James Rilling sa Sveučilišta Emory odlučio je istražiti vezu između veličine testisa i roditeljstva u muškaraca. U studiji je sudjelovalo 70 očeva dobi od 21 do 43 godine. Međutim, u studiji nisu objašnjene 'posebne' mjere koje testise čine malima, odnosima velikima.

U studiji su znanstvenici otkrili kako je veličina testisa u očeva negativno povezana s aktivnostima mozga povezanih s brigom oko djece. Konkretno, očevi s manjim testisima u istraživanju su se pokazali osjetljivijima na svoje dijete, posebice u dojenačkoj skrbi.