ŠTUCANJE, GRČEVI...

Što učiniti kad vam tijelo odbije poslušnost?

19.10.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Štucavica, ukočen vrat, grčevi u nogama, žuljevi… Iako nije riječ o stanjima opasnim po život, ipak mogu biti neugodna i narušiti kvalitetu života. Evo kako si sami možete pomoći s tim dosadnim problemima

Svi oni koji su nekada iskusili štucavicu, grčeve u nogama ili ukočeni vrat, znaju da je riječ o stanjima koja mogu biti vrlo

naporna i neugodna. Većina nas ne posvećuje im pretjeranu pozornost i najčešće to i nisu stvari zbog kojih se treba brinuti. No ako želite naučiti kako si pomoći i kako se što prije riješiti takvih neugodnih stanja, savjeti koji slijede pomoći će vam u tome.

Štucanje
Štucanje je dosadna pojava koja nastaje zbog grčenja ošita. Najčešće traje kraće vrijeme, a ako traje danima, dobro je posavjetovati se s liječnikom jer je onda simptom nekog težeg zdravstvenog problema. Vjerovali li ne, kod štucanja zaista pale oni stari savjeti koje smo čuli – čaša tople vode ili zadržavanje daha. Čak i ako to ne pomogne, strpite se jer će brzo proći.

Žuljevi
Neudobna obuća najčešći je uzrok žuljeva, ali mogu se javiti i kao posljedica rana i drugih oštećenja kože. Najbolji lijek je nabaviti udobnu obuću i mekane čarape, ali to nije uvijek jednostavno, posebno za žene. Dobro je i zaštititi žuljeve mekim flasterima. Stručnjaci kažu da žuljeve nije dobro dirati jer se mogu inficirati, a onda nastaju teži problemi. Pustite da prođu sami od sebe, a ako se zadrže dulje vrijeme, konzultirajte se s liječnikom.

Ukočen vrat
Ako dulje vrijeme držite glavu u nezgodnom položaju, opteretit ćete mišiće vrata, a to dovodi do bolova i ukočenosti. Dakle

Ispucane usne znaju biti neugodna pojava

nemojte dugo telefonirati i pritom raditi nešto drugo tako da telefon pridržavate ramenom. Pripazite i kakvo vam je radno mjesto, odnosno pripazite da imate ispravan stav tijela te da uspravno sjedite. Ako vam se bol i ukočenost vrata često ponavljaju, posavjetujte se s liječnikom koji bi vam trebao pomoći. Bol u vratu liječe razne kreme i gelovi protiv upale mišića, a preporučuje se i masaža. Dobro je djelovati preventivno te prakticirati tjelovježbu.

Ispucane usne

Suh zrak, hladno vrijeme ili previše sunca – to su najčešći razlozi zbog kojih pucaju usnice. Koža usana je puno tanja od ostale kože i zato je dobro treba paziti. U preventivi, ali i liječenju mogu vam pomoći balzami. Pazite samo da ne budu od eukaliptusa ili kamfora jer će to pogoršati situaciju. Nikako nemojte oblizivati suhe usnice jer će to izazvati još jače pucanje. Ako vas ispucane usnice muče dulje vrijeme, posavjetujte se s liječnikom jer je moguće da vam nedostaje vitamina.

Grčevi u nogama

Hvataju li vas često bolni grčevi u nozi? Oni su najčešće rezultat naporne tjelovježbe ili cijeloga dana provedenog na nogama u štiklama ili kojoj drugoj neudobnoj odjeći. No grčevi se javljaju i kao nedostatak kalija u organizmu. Pokušajte stoga konzumirati više hrane koja sadrži kalij poput banana i avokada i pijte dovoljne količine vode, posebno ako trenirate ili puno radite stojeći na nogama. Ako vam se grčevi javljaju prečesto, konzultirajte se s liječnikom jer to katkada može biti i simptom neke bolesti živčanog sustava.