KLJUČ USPJEŠNOG BRAKA

Što kad seks nestane iz veze

21.08.2014 u 14:46

Bionic
Reading

Ljubav nije ključ dugog braka, nego su to predanost i potpuno obvezivanje

Želite li znati koji su to magični sastojci koji će pomoći da brak traje zauvijek? Nedavno istraživanje pokazuje da su to obvezivanje, odanost i podrška, posebno u teškim vremenima. Sudeći prema istraživanju čiji su rezultati objavljeni u Journal of Marriage and Family, najvažniji čimbenici u održavanju dugog braka nisu ljubav i izgovaranje romantičnih riječi, nego stupanj odanosti i obvezivanja partnera.

Takva otkrića, navodi poznata seksologinja Tracy Cox, imaju smisla. Naime, nakon nekoliko godina svaki brak neminovno zapada u rutinu i hvata ga monotonija. Tomu pridonose brojne dnevne obveze, ali i problemi – ponajviše oni financijski, a kao posljedica tih poteškoća i seksualni.

U vremenu gospodarske krize koja je zatresla cijeli svijet financijski problemi nisu rijetkost. Iz njih proizlaze i brojni drugi problemi, ali parovi moraju biti svjesni da lakše pobjeđuju kada se drže zajedno. Oni koji to znaju, ti preživljavaju i održavaju stabilan i dugoročan brak.

Naravno, kao posljedica svih tih problema javljaju se i seksualne poteškoće. Kako pojašnjava Tracy Cox, najčešće dolazi do toga da seks u potpunosti nestane iz veze, a to je jako problematično i definitivno dovodi do udaljavanja, a na koncu i razilaženja.

I što je onda rješenje? Tracy Cox savjetuje zajednički rad i zajednička nastojanja, odnosno predanost i obvezivanje u pravom smislu te riječi. Naravno, važno je i da parovi rade na seksualnom životu. Drugim riječima, moraju pronaći vrijeme za intimno druženje jer će ih to održati. A kad uz takvo ponašanje tu i tamo partneru verbalno date do znanja da ga volite, onda je vaš brak na jako dobrom i dugom putu.