SAGORIJEVANJE

Što kad posao iz snova postane noćna mora

06.01.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Dobili ste ponudu za posao koji ste oduvijek željeli te ste silno uzbuđeni i sretni. No iako vam iz te pozicije sve izgleda savršeno, potrebno je obratiti pažnju na detalje te upoznati ljude s kojima ćete raditi, kompaniju i šefa prije no što prihvatite posao

Posao sam po sebi može biti izvrstan, no činjenica je da ga ne radimo sami. Potrebno je, kako poslodavac upoznaje nas, da i mi upoznamo njega kako bismo znali što možemo očekivati, kako će se odnositi prema nama, kakvi su nam suradnici, kakve su vrijednosti kompanije, postignuća na tržištu i slično. Jer ako imamo šefa koji ima malo iskustva, kolege koji su neefikasni i skloni konfliktima, kompanijsku kulturu koja nije u skladu s našim očekivanjima, naš posao iz snova može lako postati noćna mora ili može i propasti pa ćemo završiti na tržištu rada, a prije smo imali sasvim pristojan posao iako nije bio onaj iz naših snova, piše portal InsideOut.hr

Od početka postavite granice

Ako iz čiste ljubavi prema poslu koji radite odmah krenete od sebe davati 110 posto, postavit ćete si previsoke standarde i nećete više moći reći 'ne'. Od početka je potrebno govoriti 'ne' kad nešto prelazi naše mogućnosti, želje ili jednostavno nije u skladu s našim planovima. Iako se radi o poslu iz snova, i dalje je to samo posao koji nam ne smije zamijeniti privatan život i postati jedino važno u našem životu. Potrebno je brinuti se o sebi i svom vlastitom vremenu, njegovati i dalje prijateljstva i odnose u našem životu. Iako posao radimo sa srcem, ne smijemo ga raditi cijeli dan, preko vikenda i u kasne noćne sate. Potrebno je imati jasne granice i pokazati suradnicima svoje granice kako i oni ne bi iskorištavali entuzijazam i strast s kojom pristupamo našem poslu iz snova.



Vratite zabavu u posao

Kad volimo ono što radimo, problem može biti u sljepoći naše ljubavi. Zaboravimo spavati, jesti, vježbati i opuštati se koliko nam je to inače potrebno. Zbog toga trpi naš organizam i pati naše psihofizičko zdravlje. Posao više nije užitak i zabava, već postaje teret, stres i preveliko opterećenje. A sve iz silne ljubavi i strasti koja nije imala mjeru. Tada je važno zapitati se što nas je privuklo tom poslu, što to volimo u njemu i vratiti se tim stvarima. Kako bismo to uspjeli, potrebno je isključiti se, odmaknuti se, fokusirati se na nešto drugo i sagledati stvar iz šire perspektive. Potrebno je opet otkriti zabavu i lakoću u našem poslu. Također, važno je smanjiti očekivanja. Na poslu, čak i onom iz snova, ne možemo se zabavljati svih pet dana u tjednu. Dovoljno je da smo sretni i zadovoljni s tri i pol od pet. Ostatak nije moguće popraviti, niti ga je potrebno popravljati. Važno je da budemo realni što se tiče posla.

Potražite pomoć unutar kompanije

Prije nego što odustanemo jer nam je posao iz snova postao prezahtjevan, sagorjeli smo od silnog ulaganja truda i ljubavi te zaboravili na sebe, potrebno je isprobati neke strategije pomoći i podrške unutar kompanije. Ako se u šest mjeseci ništa ne promijeni na bolje, vrijeme je za odlazak. Ako se radi o promaknuću za koje nismo sigurni da smo dovoljno kompetentni za njega, važno je prije upoznati tim s kojim bismo radili i saznati koju vrstu podrške i kompetencija oni pružaju te će nam to možda biti dovoljno da se snađemo i naučimo ono što ne znamo. U slučaju unutarnje borbe i muke dobro je obratiti se nekome iz odjela ljudskih potencijala za privatan razgovor u kojem ćemo dobiti neke smjernice i podršku. Važno je pronaći mentora unutar kompanije uz kojeg ćemo puno naučiti i pred kojim se nećemo osjećati nelagodno jer nam je nešto novo i nepoznato. Ako smo preopterećeni, možemo biti inovativni i domisliti neka rješenja koja će doskočiti našim problemima poput dodjeljivanja vježbenika ili podjele administrativnih zadataka među kolegama. I na kraju je važno da vjerujemo u sebe iako nam je teško i na rubu smo odustajanja. Ako uz sav naš trud i dalje stvari ne idu na bolje, zasigurno nešto nije kako treba u sustavu u kojem radimo.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.